14 дни война: Над 2 млн. бежанци, оттегляне на световните компании от Русия, тежки санкции и сражения

Това е 14-ият ден от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Сраженията в украинските градове продължават, въпреки новите, все по-строги икономически санкции срещу Русия. Продължава оттеглянето от страната на големи фирми и компании, а броят на бягащите от войната вече е над 2 000 000 души. По данни на правозащитната организация „Спасете децата” поне 800 000 от тях са деца.

Ето кратък обзор на основните събития през последните 12 часа:

В сряда сутринта имаше съобщения за въздушни сирени в няколко украински града, включително в столицата Киев, където все още се очаква масиран руски щурм.

Двата етапа на евакуация от североизточния град Суми, който от дни е подложен на ожесточен руски обстрел, приключиха успешно, съобщиха властите в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски направи безпрецедентно обръщение от кабинета си в Киев към британските депутати в Камарата на общините.

Той се позова на Уинстън Чърчил, като предупреди Русия, че „ще се бием в горите, в полетата, на брега, по улиците“. В последващо видеообръщение Зеленски призова за спиране на кръвопролитията и войната.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви пълна забрана от страна на САЩ за внос на руски нефт, газ и въглища, а украинският президент му благодари, като отново припомни, че „весик цент, платен на Русия се превръща в куршуми и снаряди, нападащи невинни независими държави”.

ООН съобщи, че два милиона бежанци вече са напуснали Украйна, което е най-бързо разрастващата се бежанска криза в Европа след Втората световна война

Макдоналдс, Старбъкс и Кока-Кола станаха поредните западни мега-компании, които спряха работата си в Русия. Производителите на луксозните марки Ferrari и Lamborghini заявиха, че няма да произвеждат автомобили за руския пазар до второ нареждане.

Рейтинговата агенция „Фич” понижи кредитния рейтинг на Русия, предричайки неизбежният й фалит.

Полските власти обявиха, че са готови да изпратят незабавно и безплатно всички свои самолети МиГ-29 в Германия, в авиобазата Рамщайн, и да ги предадат на Съединените щати. Те отново припомниха, че не могат да предоставят директно самолети на Украйна. От своя страна от Пентагона заявиха, че предложението на Полша е неприемливо. „Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници от НАТО по този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той поставя, но не смятаме, че предложението на Полша е приемливо“, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от АФП.

По предложение на Варшава Пентагонът възнамерява да прехвърли в Полша зенитно-ракетни системи Patriot. Съобщението беше направено от Адам Милър от Европейското командване на американската армия.

Той уточни, че се планира „преместване на две батареи Patriot в Полша“. Американските военни смятат, че този ход ще „противодейства на всякакви потенциални заплахи за САЩ, съюзническите сили и територията на НАТО“.

Руският президент Владимир Путин подписа указ за прилагане на специални икономически мерки в сферата на външноикономическите дейности с цел гарантиране на сигурността на Русия.

„Руският президент подписа указ за ограничаване на вноса и износа на определени стоки и суровини с цел гарантиране на сигурността на Руската федерация“, съобщи агенция Интерфакс.

Ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че руският президент Владимир Путин е планирал да превземе украинската столица Киев в рамките на два дни.

По време на изслушване в Конгреса във вторник Бърнс предупреди американските законодатели: „Мисля, че в момента Путин е ядосан и разочарован. Той вероятно ще удвои силите си и ще се опита да смаже украинската армия, без да се съобразява с жертвите сред цивилното население“. /БГНЕС, Би Би Си, АФП, Анадолска агенция

Comments

comments