14-дневен срок за колите без „Гражданска отговорност”

Ако Гаранционният фонд засече автомобил без „Гражданска отговорност”, той ще го изпрати към КАТ за дерегистрация. Това коментира Кольо Делев от Българска асоциация на застрахователните брокери пред Бтв.

Преди тава от фонда трябва да уведомят съответното лице и да му дадат 14-дневен срок, в който да сключи „Гражданска отговорност”. Ако лицето в този срок не сключи застраховката, тогава автомобилът му ще бъде със спряна регистрация.

От 1 февруари и старият кодекс, и новият кодекс казват, че всеки един автомобил, който има регистрация в България е длъжен да направи застраховка „Гражданска отговорност”. По старите правила собственикът на автомобила, за да не плаща „Гражданска отговорност”, трябва да отиде до КАТ и да пусне заявление да му бъде спрян автомобилът от регистрация. Когато иска да възстанови тази регистрация, пак трябва да посети КАТ и отново да поиска да му бъде възстановена срещу което съответно заплащаше такси.

Ако автомобилът няма застраховка, то служебно КАТ ще прекрати тази регистрация и той няма да има нужда да прави „Гражданска отговорност”. Тук трябва да бъдат успокоени собствениците на ретро автомобили, мотористите, които напоследък остро реагираха – това ще бъде изцяло в тяхна полза. Тоест, това разхождане до КАТ за спиране от регистрация, съответно възстановяването от регистрацията, ще се извършва по служебен път, добави Делев.

Има две уведомления – първото от страна на Гаранционния фонд, след което тази база данни се предава на 28 регионални структури на Пътна полиция, преди те да направят дерегистрация, те отново уведомяват собственика, че няма застраховка и че трябва да си я поднови. Ако той не го направи, следва автоматична дерегистрация, обясни Владимир Тодоров, от Асоциацията на пострадали при катастрофи и допълни.

„Нека се направи разлика между дерегистрация и сваляне на регистрационните табели. До сваляне на регистрационните табели няма да се стига. Когато бъде уведомен човекът, че е дерегистриран, той няма право да се движи. Ако се движи и направи ПТП, тогава носи отговорност – първо, като нарушава процедурата за дерегистрация, второ – по отношение на щетите, които нанася. След това, ако си плати „Гражданска отговорност” той отново служебно се регистрира, т.е. той пак да има връщане на табели, смяна на талони и т.н”.

Ако дърво е счупило стъкло на автомобил, застраховката „Каско” е достатъчна. Ако автомобилът има сключена застраховка „Каско”, там има покрит риск, който се нарича „Природно бедствие” или естествено натрупване на сняг и съответно собственикът на автомобила ще бъде обезщетен, коментира още Кольо Делев от Българската асоциация на застрахователните брокери. Той уточни, че „Гражданска отговорност” не покрива такъв вид вреди.

Comments

comments