14 АПРИЛ: ГОДИШНИНА ОТ ПОТЪВАНЕТО НА КОРАБА „ТИТАНИК“

Презокеанският лайнер «Титаник» потъва по време на първия си трансатлантически рейс в нощта на 14 април срещу 15 април 1912 г. в северната част на Атлантическия океан в резултат от сблъсък с айсберг.

Корабът потъва за 2 часа и 20 минути. В момента на катастрофата на борда му се намират 1 316 пасажери (пътници) и 891-членен екипаж или общо 2 207 човека. От тях се спасяват 705, а 1 502 загиват. Корабокрушението на «Титаник» предизвиква неимоверен за времето си обществен резонанс в целия свят, ставайки същевременно най-голямата по численост на жертвите морска и транспортна катастрофа в историята на корабоплаването. Понастоящем, или точно век след катастрофата, потъването на «Титаник» по брой на жертвите е петата в историята по трагизъм морска катастрофа.
«Титаник» е първата част от проект за построяването на два огромни за времето си кораба, всеки с водоизместимост 66 хил. тона. Скоростта му достига също нечуваните за времето си 45 км/ч. Отделно от това е суперлуксозен с разположени върху 11-те му палуби ресторанти, барове, зимни градини, салони за танци, гимнастически зали, алеи за разходки, включително площадки за ролкови кънки и турска баня. За забавление на пътниците му си грижат и 25 професионални музиканти. Разстоянието между двата бряга на Атлантика е трябвало да бъде вземано от «Титаник» за 5 денонощия.

На 10 април 1912 г. от пристанището на Саутхямптън се отправя на първия си трансокеански райс «Титаник». Капитан на кораба е „стария морски вълк“ с 38-годишен стаж, преживял стотици бури, но не допуснал нито една грешка – Едуард Джон Смит. Плаването му с «Титаник» било предвидено да бъде нещо като „лебедова песен“, след което капитанът да бъде заслужено пенсиониран, за да се отдаде на писането на мемоари.
Хронология на катастрофата
14 април 1912 година

23:00 «Титаник» се намира плавайки в близост до бреговете на Нюфаундленд. От кораба «Калифорния» предупреждават «Титаник» за наличието в океана на свободно плаващи огромни ледени късове, но радистът на «Титаник» Джек Филипс прекъсва връзката по радиообмена преди да получи от «Калифорния» координатите на района с айсбергите.

23:35 Намиращият се в „гнездото на враната“ върху мачтата на „Титаник“ за наблюдение Фредерик Флит съобщава на първия помощник-капитан Мърдок, че само на ¼ миля (463 метра), право пред кораба, се намира айсберг. Флит незабавно удря камбаната три пъти и крещи в слушалката на телефона: „Айсберг пред курса!“ Първият помощник-капитан Уилям Мърдок веднага дава команди „Дясно на борд!“ с „Пълен назад!“, надявайки се да се избегне айсберга отляво, разминавайки се с десния борд на кораба.

При удара се разбиват нитовете свързващи стоманените листове, разделяйки ги така както е показано на фигурата.
23:40 «Титаник» не успява своевременно да изпълни маневрата и произвежда страничен удар в и по корпуса с айсберга с подводната му част на дълбочина от един до шест метра под ватерлинията. От удара корпусът на кораба е пробит по протежение на 90 метра.

23:42 Капитан Смит излиза на мостика, тъй като непосредствено преди и по време на сблъсъка е вечерял, отдавайки команда да се изолира пробойната, закривайки се едновременно всичките 16 водонепроницаеми отсеци, след което да се докладва незабавно на капитана резултата.

23:45 Капитан Смит отдава команда «Стоп машина!». Непредвиденото затишие и вибрацията на предметите в каютите разбуждат много от пътниците. Паника няма понеже все още никой не е разбрал какво се е случило, за да се стопира корабът. По това време всяка секунда около 5 тона океанска вода нахлуват в корпуса на лайнера, понижавайки неговата плавателност.

23:50 След произведен грохот „Титаник“ напълно спира движението си. Намиращите се на по-ниските палуби по каюти пътници 3 класа забелязват вода по пода на помещенията си, като височината ѝ достига 4 фута и продължава да се покачва. Пощенското отделение е напълно наводнено.

Капитан Смит, заедно с Томас Ендрюс, технически директор на Белфастката корабостроителница „Харланд и Уолф“, в която е построен „Титаник“, решават да слязат на долната палуба, за да оценят лично щетите нанесени на лайнера. За да не привличат прекалено много вниманието на пасажерите и да не всяват паника сред тях, те решават да използват за това спецтрап.

Часът е точно полунощ.

15 април 1912 година
00:03 Смит и Ендрюс се връщат на мостика, резюмирайки събитията ведно с огледа накратко. Ендрюс веднага отбелязва, че «Титаник» неизбежно ще потъне, тъй като водонепроницаемите отсеци не са в състояние да издържат напора на водата с оглед размера на пробойната. Към полунощ тя е вече залаяла напълно пет отсека, а конструкцията на «Титаник» му позволява да плава само ако са запълнени не-повече от четири общо.

00:10 На лодъчната палуба където се намират спасителните лодки се появяват първите уплашени пасажери от 1-ва класа, надявайки си спасителни жилетки. Пътниците от 2-ра и 3-та класа се появяват по-късно след тези от 1-ва.

00:14 Капитан Смит влиза при радиста Джек Филипс с въпроса, нужно ли е да се подава сигнал за бедствие.

00:15 От потъващия кораб е изпратен радиосигнал: «CQD MGY/Titanic/ 41.46 норд (север) 50.24 уест (запад)»

00:25 Първият морски съд приел радиограмата от «Титаника» е британския лайнер «Карпатия», който по това време се намира на 58 морски мили от мястото на корабокрушението. Капитанът му Артур Рострон първоначално се усъмнява в достоверността на приетото съобщение, но въпреки това издава команда: «Курс към „Титаник“! Пълен напред!».
По това време пътниците на потъващия кораб се събират на тълпа на корабната палуба. Много жени плачат, но като цяло паника и хаос все още няма.

00:40 Корабът започва постепенно да се накланя надясно, като 16 моряци отпочват спускането на спасителните лодки на вода от левия борд който все още е над водата. Лодките са с вместимост от 28 до 65 места. Наклонът на кораба постепенно започва да придобива застрашителни размери точно час след сблъсъка.

00:45 От «Титаник» е подаден първия сигнал SOS. От левия борд в океана е спусната втората спасителна лодка. Капитан Смит отдава команда крещейки: «Жените и децата на левия борд!», — предполагайки, че ще успее своевременно преди потъването на огромния кораб да евакуира всички пътници от борда. Мъжете отстъпват места на дамите, обаче много от жените всяват допълнително паника отказвайки да се качат на спасителните лодки. Това продължава до пълното потъване на кораба.

00:50 Необръщайки внимание на случващото се някои баровци в салона за пушачи на I класа продължават да беседват спокойни по разни теми. Осем музиканти от оркестъра под диригентството на Уолес Хартли продължават да веселят на горната палуба дремещите непукисти, които не могат да си представят как „Титаник“ ще потъне, разчитайки на най-съвременната и модерна технология, която във всички случаи би ги предпазила от катастрофа.

01:00 На вода е спусната третата лодка с 41 пасажири и 24 свободни места. Изстреляна е сигнална ракета в небето над мястото на „Титаник“ в Атлантика. Веднага след третата е спусната и четвърта лодка на която има вече 37 свободни места. Все още всичко случващо се изглежда на повечето пътници като учебна игра. Незабавно след четвъртата е спусната и петата лодка с 25 заети места. Постепенно с оглед на накланянето на кораба започва да настъпва суматоха сред пътниците, включително и сред част от екипажа, които явно разчитат на това, че даже „Титаник“ да потъне, то това ще отнеме достатъчно време през което близките лайнери биха успели да се доберат до мястото на корабокрушението безпроблемно и съответно да поемат акцията по спасяването на пасажерите и екипажа от борда му спокойно и без притеснение, т.е. спасителната акция би преминала изцяло под контрол и без суматоха. От осмата спасителна лодка изпадат при спускането ѝ на вода две гребла. Капитан Смит отдава заповед на командирите на спасителните лодки да подържат курс на две морски мили от «Титаник».

01:20 Носовата част на «Титаника» е наполовина запълнена от вода, а самия нос е вече под ватерлинията. Водата нахлува и залива изцяло палубата на 3 класа. В носовата част на лайнера има приблизително 30 000 тона океанска вода. Екипажът на кораба ускорява работата си по евакуирането на пътниците и скоро са спуснати на вода вече общо 11 от спасителните лодки, като някои обаче от тях са претоварени с по 70 човека за разлика от първите. Постепенно паника обхваща всички намиращи се на борда на потъващия лайнер.

01:30 По време на спускането на вода на 12-тата и особено 13-тата лодка настъпва страшна паника и матросите не успяват да въведат ред на борда. Организираното спасяване на пътниците на „Титаник“ от екипажа излиза от контрол.

01:35 Първият помощник-капитан Уилям Мърдок произвежда изстрел над главите на няколко мъже от спускащата се на вода 15-та спасителна лодка с цел да възстанови реда, но вече в нея остават незаети 26 места заради паниката.

01:40 На «Карпатия» всичко е готово за прием на спасяващите се пасажери от «Титаник». По това време от спасителната палуба с лодките на «Титаник» е изстреляна последната сигнална ракета. Радистите Брайд и Филипс продължават да предават сигнал за бедствие. Част от светлините на потъващия кораб изгасват, което допълнително нагнетява напрежение и всява още паника у всички на борда.

01:45 От борда е спусната 17-тата спасителна лодка, като по това време около 500 пътници на «Титаник» се намират на ниските палуби в смъртоносен капан, като някои поради часа на крушението все още са в неведение за случилото се и в невъзможност да намерят изход нагоре.

02:00 Вторият помощник-капитан Чарлз Лайтолер и първият помощник-капитан Уилям Мърдок произвеждат още изстрели с цел да въведат някакъв ред при спускането на вода на последната спасителна лодка от „Титаник“. В крайна сметка само 4 от 18-те общо спуснати на вода лодки са изцяло запълнени с пасажери, обаче пък са претоварени, т.е. спасителната операция протича неравномерно и излиза от контрол.

02:05 Носовата част на палубата със спасителните лодки е вече под вода. Капитан Смит издава последна заповед към радистите да спасяват живота си. Някои от членовете на екипажа стоически посрещат смъртта — например, главния конструктор на «Титаник» Томас Ендрюс остава в салона за пушачи на 1-ва класа да наблюдава в последния му път гордостта на конструкторското си дело. Капитанският мостик е вече под вода.

02:10 Лайнерът внезапно силно се накланя, придвижвайки се напред и се отправя под водата. Отчупва се първия комин на кораба, а кърмата се изправя нагоре над водата. Корабният оркестър на Уолес Хартли засвирва трагикомично мелодията на хорала «Близо съм до Тебе Господи».

02:13 Корпусът на «Титаник» застава под ъгъл 40 градуса към дъното на океана, като и втория комин се отцепва, а задържащите се все още на тялото му пасажери започват да се хвърлят свободно в ледената вода на Атлантика.

02:15 Кърмата на «Титаник» се издига при потъването на корпуса на 60 метра над водата, а всички пътници които все още се крепят някак си по мостиците политат във водата.

02:17 Отправен е последния сигнал SOS от «Титаник». На «Титаник» отказва електрооборудването и изгасват всичките му все още работещи светлини. Всички системи за управление на кораба се извън строя.

02:18 Корпусът на гигантския кораб се разцепва между трети и четвърти отсег, след което кърмата му окончателно се откъсва от корпуса и поема към океанското дъно.

02:20 2 часа и 40 минути след сблъсъка с айсберга, неотделилата се кърмова част от корпуса на «Титаник» застава вертикално под ъгъл 70 градуса и бързо започва да потъва под вода. Последните успели все още да се крепят на палубата му пътници не виждайки шанс за спасение сами се хвърлят в ледената вода. Океанските води бързо поглъщат целия корпус на гигантския кораб.

Преживелите корабокрушението в спасителна лодка D
02:29 Със скорост около 13 мили в час носовата част на «Титаник» се отправя към океанското дъно на дълбочина 3750 метра, врязвайки се в дънните седименти.

02:56 Кърмовата част на «Титаник» се спуска към океанското дъно със скорост около 4 мили в час.

03:00 Непосредствено след потъването на „Титаник“ само една от спуснатите от него спасителни лодки се завръща на мястото на крушението, за да търси оцелели от срещата с ледената вода. Лодка № 4 не се връща на мястото, но наблизо взима на борда си осем членове на екипажа, двама от които по-късно умират от хипотермия. Лодка № 14 спасява други четирима души, единият от които – Уилям Hoут по-късно умира от измръзване.

04:10 До мястото на катастрофата се добира «Карпатия» и взема на борда си първо намиращите се в лодка № 2.

Comments

comments