135 млн. лв. превръщат Благоевград в по-добро място за живеене

През тази година Община Благоевград ще разполага с 50 млн. лв. за подобряване на градската среда. Кметът Методи Байкушев обясни на пресконференция, че средствата са предвидени от държавния бюджет, като те са за реализирането на проекти, които благоевградчани чакат да се случат от дълги години, предаде „Фокус“.

Въпросните средства са целеви, като те са отпускат за конкретни проекти. „С тях ще може да ремонтираме улици, които са в лошо състояние, детски и спортни площадки, паркове и други. Голямата задача пред общинска администрация е да организира изпълнението на тези проекти по възможно най-добрия начин“, отбеляза градоначалникът.

Пред Община Благоевград се разкрива и още една възможно за привличането на допълните приходи, а с това и за реализирането на проекти. Кметът обясни, че по програмата „Развитие на регионите“ общината ще може да кандидатства с проекти за до 85 млн. лв. Това означава, че при правилна организация от страна на кметския екип и подготовката на проекти, Благоевград ще може да разполага с допълнителни до 135 млн. лв.

Кметът Байкушев коментира, че по програмата „Развитие на регионите“ ще се подготвят проекти, чрез които ще се решат някои от големите проблеми на Благоевград. „В максимално кратки срокове трябва да започнем да готвим концепциите. Призовавам всеки гражданин, който има някаква идея за нещо, което според него е най-важно за града, да я изпрати на контактите на общината. Правим неформални срещи с Камерата на архитектите в Благоевград, вече сме провели две такива. В дискусионен формат с тях събираме идеи, които циркулират в пространството. Обсъждаме кои от тях биха били най-приоритетни“, каза той.

Част от идеите за кандидатстване по програмата предвиждат обновяване на централна градска част, парк „Ловен дом“, изграждане на ново училище, ремонт на училищни дворове, ремонт на общата сграда на ЮЗУ „Неофит Рилски“, Американския университет и Регионална библиотека „Димитър Талев“, разположена в центъра на града, ремонт на пътя за Ски парк Картала, изграждане на Археологически музей на открито в района на останките на древното селище Скаптопара и други.

Кметът поясни, че всеки един от тези проекти е важен, затова се изисква прецизна работа, за да може всеки от тях да се степенува по значение и да се види кои неща е най-важно да се случат към момента. Голяма роля в тази посока ще изиграе и това – кой проект колко би струвал.

Comments

comments