13 години от атентатите на 11 септември в САЩ

Днес се навършват 13 години от атентатите на 11 септември 2001 г. Трагедията, която отне живота на близо 3000 души, е повратна точка във вътрешната и външната политика на САЩ.

Възпоменателните церемонии ще се проведат в националния мемориал, който беше открит за десетгодишнината от най-голямата терористична атака в историята на света.

На 11 септември 2001 година 19 терористи отвличат 4 пътнически самолета и разбиват два от тях в двете кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. За по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Третият самолет се разбива в сградата на Пентагона, а четвъртия в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания.

С изключение на 55 военни, убити в Пентагона, всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

След атентатите от 11 септември много страни по света засилиха мерките за сигурност и въведоха антитерористично законодателство. След продължилото десет години преследване- през май 2011 при операция на САЩ беше убит соченият за терорист номер едно и ръководител на Ал-Кайда Осама бин Ладен.

До момента вложените средства за войната на САЩ срещу тероризма надхвърля 1 трилион долара, съобщиха анализатори от Изследователската служба на американския Конгрес.

Comments

comments