Природата в България: Овчарченският водопад „Горица“

Овчарченският водопад „Горица“ е водопад на река Горица, България. Намира се в северното подножие на планината Рила, в близост до село Овчарци и до град Сапарева Баня. Това е най-ниско разположеният водопад в Рила – на 900 метра надморска височина. Намира се по течението на река Горица, събираща води от склоновете на върховете Крива Соспа, Каменна мандра и Кабул.

Водопадът е висок 39 m и в долната си част образува тераса. До него се достига по екопътека, започваща от горния край на село Овчарци и достигаща до местността „Соколов изглед“ на 1200 метра надморска височина. Освен големия водопад, нагоре по течението на реката могат да се видят и още шест по-малки водопада с височина 5-15 метра.

Водопадът е част от вододайната зона на района и е пълноводен целогодишно, без метеорологичната обстановка да влияе на водния поток.

Името на реката и на водопада произлиза от историята на красива девойка от селото на име Горица, която живеела щастливо с избраника си овчаря Йовица. Мълвата за красотата на девойката достигнала до местния турски бей, който изпратил слугите си да я отвлекат. Горица побягнала към планината от преследвачите си и за да не попадне в ръцете им се хвърлила от скалите.

Comments

comments