След изложбата в Лувъра очакваме ръст с 5 процента на френските туристи

Ръст от 5% ръст на туристите очаква българската страна от френски граждани след българската изложба на Тракийското съкровище в Лувъра. Това заяви на парламентарен контрол министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея през лятото страната ни ще бъде посетена още от чужденци от Полша, Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Австрия и Франция.
На днешния парламентарен контрол Ангелкова беше заставена да отговаря на народните представители относно това какви мерки е предприело Министерство на туризма за евентуален спад на руски туристи през летния сезон.
Министърът посочи, че сред предприетите мерки е облекчението на визовия режим въведено в началото на февруари.
„Декларирана е готовност от МВнР, че визите ще се издават в срок до 3 дни. Интересът към българските визи от страна на руските туристи е много засилен. 19 изнесени визови центрове в момента фигурират в Русия, а служителите в българските консулства там са командировани допълнително“, съобщи министърът.
Тя изнесе данни от вчера, от който става ясно, че страната ни е в топ 10 на руснаците за лятна почивка. „Очаква ни сезон, пълен с предизвикателства, но всички драматични картини, чертаещи спад на туристите в летния сезон не се очертават. Министерство на туризма е взело всички мерки“, увери тя.
Тя посочи още, че по информация от руските туроператори не се очаква към днешна дата драстично намаление на летни почивки на техни туристи у нас.
„България прави всичко възможно, за да намали ефекта от отлив на руски туристи, като разгръща кампания, включваща участие на международни участие в щандове, срещи и семинари, страната ни се рекламира и по известни чуждестранни телевизии“, обобщи Ангелкова.

Comments

comments