12-13 годишни у нас сами забъркват амфетки домашно производство

12-13-годишни деца посягат към алкохола в комбинация с амфетамини. Тези тревожни данни разгласиха експерти психиатри.
„Алкохолната и наркоманична зависимост е хронично рецидивиращо заболяване“, заяви доцент доктор Соня Тотева, директор на държавната психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и наркомани-Суходол, по време на дискусия в НС за психичното здраве. Тази зависимост оказва поражения върху мозъка.
80% от зависимите страдат и от други психични заболявания, поясни Тотева. Най-много са пациентите, зависими с депресии и шизоафективни психозоза.
Тя разказа, че има недостиг на на медицински кадри и психолози в болницата в Суходол. Работи се в сферата на психосоциални проекти за привличане на специалисти. В момента в сферата се акцентира върху краткосрочните интервенции. Има и нужди от обучение на специалистите, по мнението на доцент доктор Соня Тотева.
Намалява възрастовата граница на децата, употребяващи алкохол с дрога. По изложените данни на доктор Тотева става ясно, че 12-13 годишни деца употребяват алкохол в комбинация с амфетамини. Увеличава се и броят на жените, употребяващи алкохол заедно с безодиазепини.
43% от криминалните прояви и ПТП-та са извършени от хора, употребяващи алкохол или дрога, стана ясно още от думите й. Междувременно лечението и диагностиката на пациентита стават все по-сложни.
Доктор Гълъбина Тарашоева предупреди, че при нелечение на психичното заболяване се стига до тежко инвалидизиране. Тя предлага да се регламентира в закона за лечебните заведения стандарт за специализирана структура на Спешна психиатрична структура и тя да бъде адекватно финансирана. Доктор Тарашоева иска и регламент за кризисни интервенции или т.нар. мобилна психиатрия за бърза реакция.
Мобилната психиатрия представлява възможност да се овладее кризата в домашни условия. Според нея трябва да се диференцират лечебните заведения за болнична психиатрична помощ съответно на различните потребности на страдащите от психично заболяване.
Друго, което каза доктор Соня Тотева беше, че 65 диагнози са без достъп до комплексно диспансерно наблюдение. Такива са олигофрениите, зависимостите, геронтопсихиатрични отклонения. Често болните са социално слаби, здравно неосигурени и дори и да бъдат мотивирани да се лекуват, те няма с какво да си купят лекарствата.Това е и един от огромните проблеми на психичното лечение. Недостатъчна е и, по мнението й, комуникацията между МТСП и МЗ.
Експертите предупредиха също така, че децата ни се оказват доста добри „химици“. Те успяват да извличат ефедрин от сироп за кашлица и други медикаменти, които се продават свободно в аптеките и да си забъркват съответните амфетки.
Една „разходка“ из форумите по темата доказва познанията на тийнейджърите:
„Идеята ми беше да извлека Ephedrine hydrochloride, чрез дехидратиране да го направя на прах и да го смъркам. С ампули ефедрин от 50 мг. се получава много лесно и после яко хваща“.
„oт 15 години пия ……. бях стигнал до 6-7 бутилки на ден, развих резистентност и сеха хода по кумуни и различни психиатрични програми, не го употребявайте“
„специално за извличането, има смисъл определено да се извлича от сиропа. И аз съм мислил и питал по професионални (химически) форуми. Няма да е никак леснo. Етилморфина се маха лесно врез Acid/Base extraction, обаче твърде малки количества от ефедрина ще се извлекат. Без дистилационна машина ще стане трудно!“
„Стигал съм до близо две шишенца на ден (заедно с кафе) и до сега не съм получавал криза. Даже и с гуарана ( 3x800mg ) съм го комбинирал. За какво 1/3 шишенце говорите… мен даже не ме хваща от толкова. Преди това бях закачен към амфети … може би е от това“.
Експертите предупреждават, че обществото ни и родителите не са достатъчно запознати с „възможностите“. Затова е и нужна по-активно обучение на родителите и акцентиране върху превенцията.

Comments

comments