12 съветника от Благоевград депозираха до ОбС шефа Радослав Тасков искане за провеждане на референдум, искат ли благоевградчани нов заем от 14,5 млн. лв

12 съветника от Благоевград депозираха до председателя на ОбС Радослав Тасков искане за провеждане на местен референдум по повод намерението на Община Благоевград в лицето на кмета Методи Байкушев планира да вземе заем в размер за 14,5 млн. лв., който трябва да бъде върнат в следващите 15 години.

По този повод на 22 април се проведе публично обсъждане, където стана ясно, че са две причините, поради които се налага поемането на дългосрочен дълг, заяви кметът. Първата от тях е свързана с необходимостта от осигуряването на средства за конкретни капиталови обекти и плащания, за които не са налични по сметките на общината получените от Държавния бюджет целеви средства съгласно констатациите в доклада на АДФИ в размер на 6 840 167 лв.

Втората причина е свързана с нуждата от осигуряване на средства за собствено самоучастие на общината по изпълнявани проекти, заложени в инвестиционна програма на общината, финансирани по национални програми и програми на ЕС и ЕИП, както и за предварително плащане между периодите за верификация за част от програмите, предвидени за реализация през 2024/2025 г.

 

Comments

comments