12 май – Световен ден на медицинските сестри

Световният ден на сестринството се чества от 1965 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Той се отбелязва в страните от цял свят, за да се почете приносът на сестрите към обществеността.

Първоначално денят е честван в началото на май. През 1974 г. се избира датата 12 май, когато е родена почитаната сестра Флоранс Найтингел. Тя се счита за основателка на сестринската професия. Найтингел сформира група санитарки, с които да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Благодарение на нейните умения и нови техники на грижи за болните, смъртността в лазаретите спада драстично. След войната пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

Флоранс Найтингел успява сама да набере средства за построяването в Лондон на първото училище за милосърдни сестри към болницата „Свети Тома“.

Първообразът на медицинската сестра днес визуално е забравен. В съвременните болници сестрите вече не носят отличителни за социализма касинки, а все повече мъже у нас избират да работят това, докато голямата част от силният пол продължава за има сексуални фантазии с медицински сестри.

Comments

comments