119 км нови пътища през 2019 година

изтеглен файл

119 километра нови пътища ще бъдат изградени у нас през 2019 година и за тях ще са нужни около един милиард лева. Това съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова  в интервю за БТА. Проверката на републиканската пътна мрежа е показала, че в отлично състояние е настилката на 12 %  от пътищата, добро – на 27 %, задоволително – на 23 %, незадоволително – на около 13 % и лошо на една четвърт от пътищата. В най-лошо състояние е третокласната пътна мрежа – данните показват, че близо 8000 км се нуждаят от ремонт. Необходимо е и обновяването на 112 пътни съоръжения, за които по първоначални оценки са необходими 165 млн. лв.

Министър Аврамова поясни, че се очаква скоро експерти от Световната банка да предложат варианти за тарифи и обхват на тол системата, която ще бъде въведена у нас поетапно през следващата година. Те ще бъдат подложени на обществено обсъждане у нас и ще преминат през процедура по одобрение от страна на Европейската комисия.

Министър Петя Аврамова подчерта, че целта е магистрала „Хемус“ да бъде готова до 2024 година,  при добра организация и магистрала „Струма“ да бъде завършена в предвидените срокове – до 2023 година.

Comments

comments