11-месечно бебе почина в Разград. Родителите със съмнение за лекарска грешка или немърливост

lineika_112

11-месечно момченце почина в разградската болница. Майката на детето подозира лекарска грешка или немарливост.

Йоана Николова разказва историята си в социалната мрежа „Facebook“. Всичко започнало на 15 септември, когато 11-месечният Павел вдигнал 39 градуса температура. Жената веднага завела детето си в Спешното отделение, в болниците приели малкия пациент в Отделението по педиатрия с диагноза пневмония.

На 21 септември момченцето започнало да повръща, имало и диария. Въпреки това лекуващият лекар го изписал без да му направи рентгенова снимка на белите дробове. Препратил ги в Спешното отделение, откъдето да вземат направление за настаняване в Инфекциозното отделение. Именно там детето починало три дни по-късно, пише iskra.bg.

Майката споделя още, че в епикризата от Отделението по педиатрия пише, че момченцето няма придружаващи заболявания. Докато от епикризата от Отделението по инфекциозни болести става ясно, че то е било с двустранна пневмония, остра дихателна и сърдечна недостатъчност, мозъчен оток, анемия. Четири дни по-късно жената получила още една епикриза от Инфекциозното отделение със същата дата на предната, но била допълнена с придружаващо заболяване – Синдром на Рей. Майката твърди, че на детето й не са правени изследвания.

В болница „Св. Иван Рилски – Разград“ е започнала вътрешна проверка, по която ще има развитие, след като излязат резултатите от аутопсията. Директорът на лечебното заведение обясни, че те се изследват във Варна и не е ясно кога ще бъдат готови. Той твърди, че детето е получило адекватно лечение, което включвало и антибиотици.

Експерти на Регионалната здравна инспекция са влезли във вторник в болница “Св. Иван Рилски” и са извършили проверка във връзка със смъртта на 11-месечно момченце, съобщи пред “Монитор” изпълнителният директор на здравното заведение д-р Гечо Жеков.

“Извършена е проверка от РЗИ, направихме и вътрешна проверка, има много спекулации, но ще коментираме случая едва след като имаме окончателните резултати от аутопсионния материал, коментира той. Аутопсията е била извършена от доцент от Варна, от лекуващата лекарка са снети обяснения. “Лечението е проведено, детето е лекувано както трябва, но е имало увреждане, не са му били правени нужните имунизации, касае се и за аденовирусна инфекция”, допълни ръководителят на здравното заведение.

Comments

comments