11 февруари – Световен ден на болните

11 февруари е определен в международния календар като Световен ден на болните (World Day of the Sick). Това събитие се възприема по-скоро като социално движение, насочено към подпомагане на хората, които спадат към тъжната категория на болните.

Световният ден на болните се отбелязва по инициативата на покойния Папа Йоан Павел II. В специалното послание, написано по този повод, Папата отбелязал, че ежегодното честване на Световният ден на пациента има определена цел.

Тази цел е „да се предаде усещането на многобройният медицински персонал на католическите организации, на вярващите, на цялото гражданско общество за необходимостта от по-добри грижи за болни и немощни и облекчяване на тяхното страдание“.

През 1991 г. папа Йоан Павел II е бил диагностициран с болестта на Паркинсон.

За първи път Световен ден на болните се е чествал на 11 февруари 1993 г. Според легендата именно на този ден във френския град Лурд преди много векове се явила Дева Мария. Света Богородица, Дева Мария от Лурд, излекувала страдащите, превръщайки се по този начин в символа на спасителя на болните.

Вече съществуват модерни медицински центрове, в които могат да бъдат направени всички необходими профилактични изследвания, като пациентът спестява време и разполага с екип от специалисти на едно и също място.

Лекарите припомнят, че открита навреме, никоя болест не е смъртна присъда.

Comments

comments