Частни школи и свободни артисти от Благоевград се обединиха в сдружение

Независимите културни дейци са недоволни от начина, по който ръководството на община Благоевград се отнася към тях. В сдружението участват танцови, музикални и театрални школи, както и актьори, дизайнери и представители на бизнеса.

Според артистите, общинското ръководство в лицето на зам.-кмета по културата Василиса Павлова, не води адекватна политика към частните школи и липсва диалог. От сдружението настояват за отваряне на всички общински пространства за изява и репетиции, намиращи се на територията на Благоевград, за улеснени процедури за ползване на общински помещения, както и отново да бъдат заложени средства във фонд “Култура“ в общинския бюджет за тази година.

Според Бранимир Митов, ръководител на театрална школа „Ер малък“, общината с действията си разделя децата на Благоевград на частни и общински, което е недопустимо. Творците са недоволни от това, че при подготовката на фестивали, не се дава шанс на местни фирми да участват в организацията, а се дава на софийски фирми. Липсата на достъп до общински помещения се открои като основен проблем. Собственичката на училище „Престо“ Цветомира Съботинова даде пример, как в продължение на година води преговори с общината за репетиционна, но резултат няма. Идентични примери дадоха и ръководителите на танцовите школи „Импулс“ и „Дежа Вю“

От сдружението обявиха, че няма да участват в мероприятия, организирани от община Благоевград, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

Източник: БНР, радио Благоевград

Comments

comments