Бизнесът в Благоевград поиска намаляване на такса „Смет“ и подкрепа от общинското ръководство

Хотелиери и ресторантьори поискаха от Община Благоевград намаляване на такса „Смет“, защото според тях не е редно да плащат за 12 месеца, при положение, че близо три месеца не са работили.

Това стана ясно, след среща между представители на брашна и общинското ръководство.

Според Димитър Шалявски, това е било едно от основните искания на групата, която бе поканена на разговор в Община Благоевград.

„Най-вероятно няма да има решение по този въпрос. Намаляването на такса „Смет“ за нас беше важно, тъй като не сме генерирали отпадъци вече три месеца, а трябва да платим за 12. Смятам, че като не сме генерирали отпадъци, то значи и курсовете към депото са били по-малко, което означава, че общината ще плати по-малко, а ние ще платим пълния размер. Имат си техните доводи да не го правят, но се надяваме да вземат някакво решение, което да ни облекчи“, коментира един от представителите на брашна Димитър Шалявски, допълвайки, че е важно да се вземе предвид това, че заведенията първи са затворили, последни са отворили, което от своя страна е показателно за трудното състояние, в което се намират.

Шалявски е изразил намерение пред ръководството на Община Благоевград, да организира и фестивал, защото по думите му в Благоевград трябва да започне, да се случва нещо.

„Представих намеренията си пред кмета Румен Томов, който от своя страна заяви, че чака конкретни предложение. До седмица ще входирам в общината какво предлагам. Надявам се, че този път ще получим положителен отговор, защото намерението ми е да организирам фестивал в града, но повече подробности за него ще представя на по-късен етап“, каза той.

„Организирането на едно по-мащабно събитие изисква време. Трябва поне месец подготовка“, отбеляза той. Бизнесменът разясни, че е поискал от Община Благоевград, да окаже съдействие, но не с финансови средства, а чрез предоставянето на безплатно пространство за ползване, при възможност сцената, която е собственост на Общината, служители на „Общинска охрана“, които да се включват в обезпечаване сигурността на гражданите, както и по-ниски цени за почистване на заеманата площ, след края на събитието.

Според Димитър Шалясков и колегата му Костадин Атанасов по-голяма част от бранша не са кандидатствали по мярката 60/40, защото тя, както и други подобни мерки, не са съобразени със спецификите на техния бизнес.

От Общинското ръководство са казали, че някои от исканията на брашна няма как да бъдат реализирани, тъй като Община Благоевград е в тежко финансово състояние.

Освен намаляване на такса „Смет“, брашнът е поискал и намаляване на общинските наеми, но и по тази точка за момента не са получили конкретен отговор, дали въобще е възможно това да се случи./ pirinsko.com

Comments

comments