Череши струват 50лв. за килограм – няма страшно, и за тази цена се намериха купувачи

В плодвивското село първенец търговците на борсата бяха шокирани от цената на кг череши. Кантарът посочи 50 лв. за килограм. Но въпреки твърде солената цена пак се намериха купувачи за този предпочитан от българите летен плод, който се оказа внесен от Южна Америка.

В Пловдив се появиха и първите череши, които се предлагаха по 40 лв. за кг. и се оказаха внесени от Испания. “Вносителите на едро дадоха обещанието още в понеделник-вторник да докарат първите за 2015 г. череши от Гърция, докато за българските явно ще трябва да чакаме поне до 15-20 май. Надяваме се техните цени да бъдат доста по-ниски от внесените от Чили и Испания”, заяви Христо Иванов, собственик на няколко магазина за плодове и зеленчуци в града на тепетата.

Той и останалите търговци на дребно се чудеха дали ще им тръгне алъш-вериша с първите за годината кайсии, нектарини и праскови, внесени от Гърция. Най-евтините кайсии на едро се продаваха по 13.80 лв., нектарините – по 7.50-8 лв., а най-евтино вървяха прасковите – между 5 и 7 лв. “За да ни излезе сметката, кайсиите трябва да ги продаваме по 17-18 лв., нектарините – поне по 18 лв., а прасковите – между 7 и 8 лв., а след всичките тези празници джобовете на хората май са доста отънели”, коментираха собственици на “Плод-челенчук” и търговци на дребно.

Comments

comments