„Горката Франция“ и „Още по-горката Община Благоевград“ – актьори играят в студена зала

Снощи в Благоевград се игра спектакъла „Горката Франция“в зала „Яворов“, залата бе препълнена от десетки благоевградчани, които обичат театъра и бяха дошли да се насладят на магията му.
На благоевградска сцена излязоха Александър Дойнов, Александър Кадиев, Катето Евро, Фахрадин Фахради, А. Луцинова, до един прекрасни и талантливи актьори, на които публиката се радва, така бе и снощи.

За съжаление, обаче отново имаше предпоставки за гняв, гняв който обедини публика, актьори и продуценти, а този „обединител“ се оказа студа в зала „Яворов“. Ниските температури навън в комбинация с листа на отопление в залата буквално взривиха социалните мрежи, бунта от недоволство тръгна от зрителите, но не подмина и продуцентите, които с основание се почустваха обидени.

Ето какво написаха продуцентите от „Фери Арт“ на страницата на събитието във Фейсбук:

Снощи на 23.01.17 играхме спектакъла „Горката Франция“в зала „Яворов“ гр.Благоевград.Искаме да изразим благодарностите си за това,че общината и най-вече отдел Култура наистина пое грижи по отношение рекламната кампания на спектакъла,отдаването на зала „Яворов“ по най-бърз и адекватен начин и въобще всичко за да се чувстваме добре по време на престоя си в Благоевград. Но тъй като те стопанисват сградата на зала „Яворов“ смятаме тях за отговорни по отношение на неотопляемоста на залата в която играхме.Особено при температура минус 5 -6 градуса отвън.Това бе недопустимо отношение от тяхна страна към всички съграждани в залата и към нас – продуцентска компания Фери Арт и артистите в постановката.Оставаме безмълвни и не сме сигурни дали ще се доверим отново през зимния сезон да гостуваме в същата зала.Нямате право да подвеждате и въобще да отдавате залата под наем на никой,и то на цена включваща отопление,при положение,че няма да има такова.Никой няма да се съгласи да играе в студена зала през зимата без отопление.Още повече да плаща на час за зала с отопление.Надяваме се да си поблъскате малко главите и да разрешите проблема си ,но за жалост ще е за нечия сметка..снощи играхме голи и боси на сцена която темепературата бе 5 максимум 10 градуса над нулата.Надявам се да не се разболее никой,но силно се съмнявам че ще е тъка..Възмутени и обидени сме.Разбира се отдавам значение на всичко останало което направихте за трупата за да се състои спектакъла,но това няма да ни възпре от коментар по отношение на отоплението вътре.Публиката трябва да знае,че с този проблем организаторите нямат общо!

Основание има за всяка дума на продуцентите, защото в залата наистина е студено. Ако Община Благоевград не намира начин да отоплява мястото, то би трябвало да преустанови отдаването под наем за зимния сезон, така би било редно и коректно.
Недоволни бяха и зрителите. „Уникална постановка!!! 2 часа не спрях да се смея (сигурна съм и не само аз)!!! Уникални сте! Едно голямо БРАВО!Само едно не разбрах, как може при препълнена зала да не пуснете никакво отопление. Голям срам.На всички им беше много студено, повечето от хората стояха и с шапки, ръкавици и шалове. Хайде, ние бяхме добре облечени, ами актьорите?! Недопустимо е! Нулева организация!“, написа Петя Янева.
„Организаторите под всякаква критика-залата беше ужасно студена !!!“, разгневи се и друга зрителка. А трета се присъедини:“Беше адски студено …Излагация ,въпреки това актьорите играха великолепно!Постановката беше невероятно смешна и забавна!Професионализма на актьорите ,играейки в този студ е достоен за възхищение (някои от тях бяха много голи )Срамота ,че Благоевград е голяма община!“.

Всички бяха доволни единствено от играта на сцената, от професионализма на актьорите и емоциите, които магията на театъра носи всеки път.

Срам за община Благоевград! Ето така се „убива“ изкуството, за съжаление именно това се случва днес в областния град, претендиращ да е развиващ се, европейски център на Югозападна България.
Липсата на истина, духовност, наличието на огромни количества лъжа, която се смята за естествено състояние на живеенето. Профанщината във висша степен, профанизирането на абсолютно всичко, липсата на какъвто и да било респект пред труда и пред емоциите на хората, пред тяхното вътрешно съдържание, пред труда им и пред уменията им. Особено нашето общество, което е доста брутално и доста грубо в това отношение. Нищо, че ние смятаме, че българите сме емоционални, добронамерени, добри, гостоприемни, с чувство за хумор и така нататък. Смятам, че не проявяваме основните си качества, а именно да бъдем човечни, отговорни и уважителни. Да имаме респект и да изпитваме някаква благодарност. На мен това ми липсва ужасно много. Българското общество е изключително огорчително. Хората според мен са огорчени ежедневно, огорчават се един друг и продължават да го вършат ден след ден.
Мисля, че начинът, по който се третира културата, изкуството, хората, които се занимават с него, е чудовищен геноцид.Много ми е мъчно. Замислих се тези дни, че нашата територия не си цени и не помага на големите си таланти.

Comments

comments