Студентска бригада? Къде? Защо?Как? Отговаря Акександър Барбутов

Всяка година хиляди студенти с нетърпение очакват, да заминат в чужбина на студентска бригада. С наближаването на по-топлите месеци започва и търсенето на оферти за работа през ваканцията.
Атрактивното заплащане е една от основните причини студентите да се насочат към САЩ. За разлика от американските фирми, у нас заплащането е много по-малко. Откакто България е започнала участието си в програмата за работа и пътуване в САЩ през 2000 г., над 80 000 български студенти са участвали в нея, показва статистиката. Страната ни е една от държавите, които са изпратили най-много учащи от този регион като брой от населението.

Представям ви Александър Барбутов, той е офис координатор на агенция за младежки и студентски програми. Той е на 25 години от гр. Благоевград. Работи за една от най-сериозните компании в тази сфера. Доказателство за неговия професионализъм е резултатът от усилената работа и перфектното обслужване. Ще се запознаем по-отблизо с наименованието студентски бригади и работа в чужбина.

Какво представлява програмата Work&Travel USA?

– Work and Travel USA е програма за международен и културен обмен, която дава възможност на студентите да живеят и работят в САЩ през летния сезон, както и да пътуват, да опознаят американската култура и начин на живот. За да бъдеш там е необходима неимигрантска виза (J-1 Exchange Visitor), която позволява да работиш до 4 месеца в страната. Правителството на САЩ отпуска 30 дни след изтичането на визата – това е период, през който няма право да се работи. Това е прекрасна възможност всеки един студент да си подари заслужената почивка като сам определи желаната дестинация. Могат да споделят с приятели и да се впуснат в така мечтаната екскурзия. Възможности много – цели 50 щата. За повече информация относно мястото, където искат да прекарат своята почивка; за цени на самолетни билети и места, студентите могат да се информират на мястото, където са отседнали.

Кои са основните работни места, които се предлагат в Щатите?

– Ето и основния списък с работните позиции, за които можете да получите работна оферта. Сервитьор ,сервитьорка, Retail sales, спасител, помощник в кухня, камериер, камериерка, хостеси, служител в увеселителен парк, служител на рецепция, портиер, пиколо, готвач, касиер, бъсър (помощник сервитьор). Общо взето се работи в сферата на туризма.

По колко часа обикновено студентите работят на седмица?

– Студентите, които ние изпращаме имат осигурена работа, която им дава възможност да работят между 40-50 часа седмично. Но при тяхно желание има възможност да си намерят и втора работа. Това нещо разбира се е позволено от властите. Така един студент прави средно 70-80 часа седмично, което им дава възможност за много добри доходи.

Коя е основната причина младите хора да се насочат към САЩ?

– Без да се залъгваме основната причина за заминаването в САЩ на студентите е възможността за по-добри доходи, която винаги се оправдава. В последствие обаче те виждат много предимства, които човек може да прекара лятото си в САЩ. Аз бих отбележил създаването на нови контакти, нови приятели, който спомагат за научаването на английски език, който отваря много врати в бъдещето ни. И не на последното място вълшебната, незабравима екскурзия, която ще помним за цял живот. Кога човек ще има възможност да посети Ню Йорк? Лас Вегас? Ниагара? Маями? И много много други прекрасни неописуеми места. Това не е просто програма, това е сбъдната мечта!

Има ли такива студенти, които всяка година се връщат на едно и също място?

– Мога да се похваля, че в агенцията, която работя предлага едни от най-добрите оферти на пазара. Нашите работодатели са предварително проверени, не от който и да е, а от самите нас консултантите, мениджъри и собственици. Целият ни екип e изграден от бивши участници на програмата и ние с радост споделяме натрупания опит през годините на нашите участници. И след като те веднъж си изберат място не искат и да чуят за друго. 99% от нашите участници не сменят офертата, която веднъж са избрали.

Кои са ТОП дестинациите, които студентите избират, за да прекарат едно незабравимо лято ?

– Топ дестинациите мога да ги разделя на няколко щата – Massachusetts, North Carolina, Alaska, Washington DC, New York. Като лично за мен най-добре са офертите от източното крайбрежие. За там мога да кажа, че туризмът е много добре развит, възможността за втора работа е много голяма, стига да имаш желанието да работиш. Начина на живот може да се определи като много щур. Няма да скучаеш дори и когато си на работа, а за нощите…

Вие сте били на студентска бригада в САЩ. Какъв е животът там?

– Животът в Америка мога да го определя с една дума “Busy” – зает. Много е динамичен, времето лети. Докато се обърнеш е вече септември и трябва да се впуснеш в мечтаната екскурзия. И тук ще цитирам Алеко Константинов
„ Ниагара! Дай боже всекиму да изпита такива блажени чувствования, каквито аз изпитах, като наближавахме Ниагарския водопад, а още повече – когато блесна с всичкото си величие пред очите ми това чудо на природата!“

Какви са разликите между България и USA?

– Разликите между България и САЩ… Труден въпрос. За толкова много неща се сещам, че времето няма да стигне. САЩ – светът на неограничените възможности и студентите го знаят по-добре от всеки: където и да отидеш, разнообразието от култури, фестивали, панаири, концерти, ресторанти, клубове, магазини, увеселителни паркове и т.н. е огромно и общо взето едно лято не стига, за да видиш и опиташ от всичко!

Какво бихте посъветвали студентите, които все още обмислят заминаването си в чужбина?

– Както вече казах – това не е програма, това е сбъдната мечта! Аз я преживях! Не се колебайте, следвайте мечтите си! Студентските бригади в чужбина са нова възможност за всеки млад човек.

Автор: Янина Каменска

Comments

comments