105 нарушения на условията за труд в “Ораново” от 2013 година досега

От юли 2013 година до 10 май 2016 година рудник „Ораново“, в койтопострадаха за пореден път работници при срутване е проверяван 16 пъти от инспекцията по труда. Така се стигнало до констатирането на 116 нарушения, 105 между тях, които са свързани с безопасността на труда, отчетоха от ГИТ в отговор на запитване на Агенция “Монитор”.
Инспекторите са издали 102 предписания за подобряване на условията на труд в мината. „Най-честите нарушения са свързани с опасно придвижване на хора и материали по галериите, крепежите не са били в добро състояние.“, поясниха още от ГИТ.
От 2013 година досега 3 машини са били спрени от работа, тъй като застрашават живота на работниците. Собственикът на рудника е получил 11 акта заради липса на безопасност на работното място. Последната проверка в мина „Ораново“ е била 20 и 21 април. „Галерията, в която е станала злополуката, е нова, в нея се работи от началото на май.“, разкриха от ГИТ. Междувременно след инцидента Районната прокуратура в Благоевград започна досъдебно производство в рудника, който през последните години стана причина за погубването на общо 10 живота на работници. Разследването цели да установи дали миньорите са пострадали в резултат на незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се посочва в съобщение на прокуратурата. На мястото е извършен оглед, разпитани са свидетели и е назначена съдебномедицинска експертиза, която да установи причинените увреждания на двамата миньори.

Comments

comments