100 години от края на Първата световна война

 

61109064

Днес отбелязваме 100 години от края на Първата световна война. За да се включат във възпоменателната церемония, във френската столица пристигнаха лидерите на над 80 държави от целия свят. Сред тях е генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, президентите на Америка и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел. Сред гостите е и българският държавен глава Румен Радев.

Официалната церемония започва пред Триумфалната арка в Париж в 11 часа и 11 минути местно време, защото примирието за прекратяване на бойните действия между победената преди век Германия и държавите от Антантата е сключено във вагон от френски пътнически влак в гората край Компиен. Оръжията замлъкват в 11-тия час от 11-тия ден на 11-тия месец на 1918 година.

Първата световна война се води в годините от 1914 до 1918-та. В нея участват повечето Велики сили,  обединени в две противостоящи коалиции – Антантата (Франция, Руската империя, Великобритания, Сърбия и много други държави) и Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България). Над 70 милиона войници, от които 60 милиона европейци, са мобилизирани в една от най-тежките войни в човешката история. Убити са повече от 15 милиона души, което прави Първата световна война една от най-унищожителните.

Непосредствен повод за започването на войната е атентатът в Сараево на 28 юни 1914 година, при който сръбски терорист убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд, но конфликтът има по-дълбоки причини. Започналата война между Сърбия и Австро-Унгария задейства системата от военни съюзи, възникнала в Европа през предходните десетилетия, и седмици след нейното начало основните европейски сили се включват във войната, която скоро се разпростира и в техните колонии по целия свят.

100-годишнината от Деня на примирието е повод да бъдат осмислени горчивите уроци от изминалия век. Меркел и Макрон откриха паметна плоча за примирието от 1918 година. За първи път от над 70 години насам германски канцлер посети мястото, където преди век е подписано примирието.

В днешната възпоменателна церемония пред Триумфалната арка заедно ще застанат лидерите на държави, които са били врагове във военните времена, за да почетат паметта на милионните жертви в Голямата война.

Камбанен звън в големи столични храмове ще отбележи 100 години от края на Първата световна война – така България ще участва, по покана на Великобритания, в международна инициатива за годишнината. България, наред с други страни, ще се включи с ударите на камбани на големи църковни храмове днес в 13:00 ч. местно време. С този символичен жест държави по целия свят се обединяват, за да изразят благодарността си за постигнатия мир. С благословията на Българската православна църква освен с камбанен звън, благодарност за края на войната ще бъде изразена и с молебен за мир. Той ще се състои от 11.30 ч. в столичния храм „Свети Мина“.

 

 

 

 

Comments

comments