10% от изследваните за антитела благоевградчани са получили зелен сертификат, 90% са с недостатъчна защита

Едва 10% от благоевградчани, които са се тествали за антитела срещу Ковид-19, са получила зелени сертификати, след като изследванията им са били над праговата стойност 150 BAU/ml . Останалите 90% са под този минимум за антитела, които не са достатъчни за защита срещу опасния коронавирус. Това са резултатите на една от големите лаборатории в Благоевград на база 14-дневните изследвания за антитела.

„Това показва, че много малко от изследваните лица са с протекция срещу Ковид-19 и би следвало да се ваксинират, за да защитят както себе си, така и техните близки“, заяви за „Струма“ работещата в лабораторията д-р Ялчева. Тя добави, че първоначалният бум от 150 изследвания на ден за антитела след старта от 11 ноември за издаване на зелен сертификат постепенно е намалял и на втората седмица е паднал до 50-60 човека дневно. „В първите дни имаше голям интерес. Наред с възрастните идваха за изследвания и деца, като най-малките бяха 5-6-годишни. И при тях, както и при възрастните, съотношението е същото. Много малко имат достатъчно антитела за протекция”, обясни д-р Ялчева.

Сертификатът на база антитела е валиден 90 дни и само в България. Той е за хората, прекарали Covid-19 безсимптомно, или за тези, които сами са установили заболяването с тест от аптеката и не са част от статистиката. Документът ще се издава само при наличие на показател от поне 150 BAU на милилитър за антитела, като с тази стойност, приета от Световната здравна организация, се изравняват стойностите на всички лаборатории. Цената на един тест за антитела варира от 25 до 29 лв. в благоевградските лаборатории.

Добрата новина е, че в сравнение с миналата седмица през тази вече има задържане при разпространението на заразата и определено може да се счита, че сме в платото на четвъртата вълна, от което постепенно започва слизането надолу.

130 са новите случаи на коронаинфекция за едно денонощие в Благоевградска област, като заразната заболяемост от два дни спадна под 600 бр. на 100 000 души население и ако темпото на намаляване се задържи, до няколко дни може да излезем от тъмночервената зона. Единственият сигурен щит срещу заразата са ваксините, категорични са медиците.

Към момента в Пиринско са поставени 112 213 бр. ваксини, като 60 155 лица са със завършен ваксинационен курс, поставените бустерни дози прогресивно се увеличават, като към вчерашна дата бяха 2046 бр., показват данните на Единния информационнен портал за Ковид-19.

 

 

 

 

 

Източник:struma.bg

Comments

comments