10 милионна инвестиция в пограничния регион между България и Турция

IMG_8029-1000x500

Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция в проекти за опазване на околната среда и развитието на устойчив туризъм. Те се отпускат по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП: България-Турция (2014-2020 г.).

Днес зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова и зам.-министърът на външните работи на Турция Фарук Каймакчъ са връчили в министерството договорите на бенефициентите, сключени по втората покана за подаване на проектни предложения по програмата.

Общо 23 проектни предложения започват своята реализация с осигуреното финансиране, а до дни ще бъдат подписани още 11 договора, е уточнила Николова. В рамките на първата покана за набиране на проекти са сключени 43 договора за 10 млн. евро, 41 от които вече са изпълнени, е съобщила още тя. По думите й това е една много важна програма за трансграничните региони с ресурс от 28 млн. евро. В рамките на обявените покани за набиране на проекти са подадени 325 предложения, е съобщила зам.-министър Николова.

„Ние съвместяваме нашите усилия, за да направим околната среда по-защитена за нас, да смекчим последиците от природните бедствия, да потърсим устойчиво опазване на ресурсите, с които разполагаме, традиционната култура и защитата на културно-историческото наследство“, каза тя.

Зам.-министърът Фарук Каймакчъ е поздравил бенефициентите за успешните проекти и е казал, че Турция отдава голямо значение на близките си отношения с България. Дотук ние изпълняваме по най-добрия и хармоничен начин програмата за трансгранично сътрудничество вече 10 години, е посочил зам.-министърът. Той обаче отбеляза, че турските партньори по проектите за трансгранично сътрудничество между България и Турция срещат трудности с визовия режим за страната ни и поиска облекчен режим за влизане в България.

„Знаете, целта на Турция е да си осигури безвизов режим с Европейския съюз, но преди това очакваме България да ни осигури някои визови облекчения, така че визите да важат за многократно влизане и да бъдат за дълъг период от време“, каза Каймакчъ.

Програмата Interreg-ИПП: България-Турция (2014-2020 г.), насочена към укрепването на капацитета за трансгранично сътрудничество, обхваща областите Бургас, Ямбол и Хасково за България и провинциите Одрин и Къркларели – за Турция. Общият размер на средствата в настоящия програмен период е почти 30 млн. евро.

Източник: БНР

Comments

comments