10 чая, които са по-добри от час във фитнеса

black tea

Чаят е най-консумираната напитка след водата и е любима в цял свят. Тази ароматна напитка обикновено се прави от листата на Camellia sinensis, която е вид вечнозелено растение с произход от Азия.

Консумирането на чай като цяло е свързано с многобройни ползи за здравето, включително предотвратяване на увреждането на червените кръвни клетки и намаляване на риска от различни сърдечни заболявания.

Някои проучвания свързват пиенето на чай със загуба на тегло и намаляване на коремните мазнини. Някои видове чай се оказват по-ефективни от другит за постигането на това.

Ето кои са 10-те чая, които са по-полезни от час потене във фитнеса.

1. Зелен чай

Зеленият чай е един от най-известните видове чай и се свързва с различни ползи за здравето. Той също така е сред най-ефективните, когато става дума за загуба на тегло. Това е така, защото екстрактът от зелен чай е изключително висок в катехините, които са естествени антиоксиданти и могат да подобрят метаболизма и да увеличат изгарянето на мазнини, особено в областта на корема.

Също така съдържа биоактивни вещества, като кофеин и EGCG, които могат да имат мощни ефекти върху вашия метаболизъм.

2. Puerh чай

Уникалната форма на чай, наречена Puerh, принадлежи към семейството на китайския черен чай и ферментира чрез химична реакция между полезните бактерии и първичния чай, изсушен от слънчева светлина. Има успокояващ, земен аромат, който се развива с течение на времето и хората обикновено го пият след хранене. Колкото по-дълго се съхранява, толкова по-силен е ароматът.

Някои изследвания показват, че чаят Puerh помага за загубата на тегло, защото подтиска синтеза на мастни киселини, който след това засяга процеса на липогенеза (трансформира мазнините в енергия почти веднага след хранене). Това предотвратява натрупването на мазнини и увеличаването на теглото. Освен това е установено, че понижава кръвната захар и нивата на триглицеридите в кръвта.

3. Черен чай

Черният чай е пълен с хранителни вещества, които са малко по-различни от тези в зелен или бял чай. Но подобно на зеления и белия чай, и той се свързва със загуба на тегло.

Черният чай е богат на антиоксиданти, наречени флавоноиди или полифеноли, които са свързани с много ползи за здравето, като загуба на тегло. Освен това полифенолите в черния чай спомагат за производството на червените мастни киселини в червата, за които е доказано, че увеличават метаболизма.

В допълнение към загубата на тегло, изследванията показват, че пиенето на кафе и чай елиминира риска от диабет тип II. Всъщност консумирането на поне 3 чаши чай или кафе на ден може да намали риска от диабет тип II с 42%.

4. Чай Oolong

Чаят Oolong е традиционен тип китайски чай, който е частично окислен. Описван е като напитка с плодов аромат и уникален вкус. Различни проучвания показват, че oolong може да насърчи загуба на тегло чрез подобряване на процеса на изгаряне на мазнините и ускоряване на метаболизма. Полифенолите в чая са поне частично отговорни за ползите от загубата на тегло.

Освен това чаят oolong е богат на катехин и кофеин. Тези две вещества работят заедно, за да ви помогнат да засилите метаболизма си и количеството мазнини, които изгаряте, като същевременно помага да поддържате килограмите.

5. Бял чай

Белият чай се бере много внимателно, докато растението все още е младо. Той има много различен вкус, който се различава от другите видове чай – фин, деликатен, леко сладък вкус. Предимствата на белия чай са добре проучени през годините и варират от подобряване на здравето до унищожаване на ракови клетки.

Бял чай и зелен чай имат същото количество катехини, които допринасят за бързата и ефективна загуба на тегло.

Освен това, белият чай ефективно инхибира образуването на нови мастни клетки, които са известни като адипоцити, което води до намаляване на теглото. В допълнение, се стимулира липолизата, процеса на изгаряне на мазнините в тялото.

6. Чай Rooibos

Чаят Rooibos е билков чай, но едва скорошни изследвания показаха, че е ефективен за отслабване. Той е богат на антиоксиданти, като аспалатин и нофофагин, отговорни за  изчистването на организма от вредните свободни кислородни радикали.

В допълнение, тези антиоксиданти могат да помогнат за балансиране на кръвната захар и подобряване на инсулиновата резистентност. Той също така е сладък и с ниско съдържание на калории, което го прави чудесен заместител на захарните напитки.

7. Чай Matcha

Чаят Matcha се получава от същото растение като зеления чай, но е много силен, особено когато става въпрос за помощ при загуба на тегло и е по-ефективен от зеления чай, защото се обработва по различен начин. Чай Matcha е значително по-беден на калориите – 1 грам съдържа около 3 калории.

В допълнение, точно като зеления чай, и той съдържа много антиоксиданти, които могат да помогнат за подсилване на имунната система и намаляване на възпалението. Той също така предотвратява натрупването на тегло и ускорява загубата му. Интересното е, че чаят засилва или ускорява увредения метаболизъм.

8. Чай от маточина

Тази билка е известна със своя успокояващ ефекти и е една от най-силно препоръчителните напитки за цялостно здраве. Тя насърча съня и подобрява състоянието на кожата и косата, подобря храносмилането.

Маточината помагат да се пречисти кръвта, детоксикира тялото и контролират нивата на хормоните.

9. Канелен чай

Канеленият чай е естествено нискокалоричен и може да ви помогне да контролирате нивата на кръвната захар, което ви кара да консумирате по-малко калории. Редовната консумация на канела насърчава храносмилателната система да функционира правилно и може да се приеме като новото чудо за отслабване, особено за мазнини в коремната област.

Смес от канела на прах и мед може да спре тялото от натрупване на мазнини и това ще ускори метаболизма.

10. Чай от куркума

Основният антиоксидант в този подправка е куркуминът, който е противовъзпалително вещество и се използва от векове в китайската медицина. Куркумата може да помогне за контрол при наддаването на тегло, премахване на затлъстяването и лекува метаболитни нарушения.

Куркуминът потиска възпалителните процеси в клетките и помага при висока кръвна захар.

 

Comments

comments