10 топ издания на манчестърското дерби

 

Манчестър Сити спечели само с 2:0 съботното издание на голямото манчестърско дерби, но разликата в класите бе убийствена. Оле и компания трябва да си спомнят, че това е един от най-големите мачове в света, а срещите се помнят с години от феновете. По тази причина ще ви запознаем с 10-те най-вълнуващия издания на градското дерби.

  1. Юнайтед 0:1 Сити, април 1974

Денис Лоу носи победата с пета, реализирайки срещу отбора, който го издигна до статут на легенда в английската игра. По ирония на съдбата, този мач носи край на 36 годишната серия на Юнайтед в топ дивизията на английския футбол. Мачът дори не завършва, след като феновете на „Червените дяволи“ нахлуват на терена 5 минути преди последния съдийски сигнал.

  1. Юнайтед 4:3 Сити, септември 2009

Сити изхарчи над 100 милиона за играчи през онова лято, включително и 25 милиона за Карлос Тевес, но футбола не е игра на пари. Уейн Рууни открива резултата във 2-рата минута. Дарън Флечър връща преднината за Юнайтед, след изравнителен гол от Гарет Бари. Красив гол на Крейг Белами възстановява паритета. Флечър и Белами разменят още по един гол, преди Майкъл Оуен да реализира легендарното победно попадение в 96-тата минута. Този гол донесе 3 точки за Ман Юнайтед, но и доста болка за всички фенове на Ливърпул, който изглежда все по-непобедим напоследък.

  1. Юнайтед 1:1 Сити, април 2001

Този двубой е кулминацията в битката 4 годишната битка между Рой Кийн и Алф-Инге Холанд (бележка от Alphawin: бащата на желания от Юнайтед Ерлинг Холанд). Вероятно всички сте виждали страховитото влизане на Кийн, а причината за него е контузия, която Холанд му е нанесъл през 1997-ма, когато защитава цветовете на Нюкасъл. Капитанът на Юнайтед е наказан с три мача и 5 000 паунда глоба. В автобиографичната си книга, Рой Кийн споделя мислите си за инцидента „ Чаках достатъчно дълго. По дяволите, ударих го здраво. Вземи това влизане, скапаняк!“.

  1. Сити 2:3 Юнайтед, ноември 1993

„Гражданите“ водят до самия край на срещата, но Кантона успява да изравни, материализирайки поредното перфектно класиране на Гигс. В самия край, младият талант Кийн носи победата с дебютен гол в дербито.

  1. Юнайтед 1:6 Сити, октомври 2011

Както Фърги го нарича „най-лошия ден в историята“. Марио Балотели открива резултата в 22-рата минута, показвайки знаменитата „Защо винаги аз?“ фланелка. Юнайтед отговаря със спечелването на ФА Къп, но ценната победа за Сити им помага да спечелят титлата във Висшата лига с късно скъсяване на дистанцията.

  1. Сити 2:3 Юнайтед, април 2018

Тимът на Пеп Гуардиола води с 13 точки в първенството и има шанс да си гарантира титлата в дербито. Юнайтед обаче е на друго мнение.

  1. Сити 5:1 Юнайтед, септември 1989

Сити празнува завръщането сред най-добрите с разгромна победа срещу градския съперник.

  1. Сити 2:3 Юнайтед, декември 2012

Дербито идва 7 месеца след първата титла на Сити през сезон 2011/12. Момчетата на Фърги излизат „на кръв“ срещу съперника. Юнайтед води в класирането след 15 мача, но Сити е три точки назад и без допусната загуба (с цели 6 равенства). Два ранни гола на Рууни носят преднина за „Червените“. „Гражданите“ изравняват през втората част чрез Яя Туре и Пабло Сабалета. В 92-рата минута Робин ван Перси нанася първата загуба за Сити през сезона.

  1. Сити 3:3 Юнайтед, октомври 1990

„Небесносините“ стартират перфектно мача с гол в началото. Сити води до самия край на мача, когато Браян Маклийн успява да изравни и поне малко да отмъсти за загубата от 1:5 през изминалия сезон. В крайна сметка, Сити финишира сезон през Юнайтед. Постижение, което не се повтаря през следващите 21 години. Коефициентите и бонусите на Alphawin показват, че гражданите имат 99% шанс да повторят постижението и през 2022-ра година.

  1. Сити 3:1 Юнайтед, ноември 2002

Последното издание, изиграно на „Мейн Роуд“. Анелка и Оле Гунар Солскяер разменят по едно попадение в първите 8 минути. Шон Гоутър вкарва два гола в последния си сезон с екипа на Сити, за да донесе победа на „гражданите“. Това е гол номер 100 за легендарния нападател в цветовете на Манчестър Сити.

 

 

Comments

comments