10 милиона „балони“, пуснаха медиите в чест на предстоящ фестивал в Благоевград. А дали е така, кой ще ни каже?

Множество коментари предизвикаха публикации, свързани с франкофонския фестивал „Ле Франкофоли“, който ще се проведе през септември в Благоевград и по-конкретно твърдението, че над 10 млн. Евро ще се влеят в икономиката на града. Колосалната сума , бе изведена като акцент , който измести фокуса от по-важното – значимостта на събитието.
10 млн.евро е сума, която по думите на туроператори и специалисти в туристическият бранш, се вливат за повече от месец в един от най-скъпите ни черноморски курорти, самите те бяха учудени от твърденията, че за три дни това ще се случи в Благоевград. Направихме справка , която показа, че на територията на града съществуват благоприятни условия и е създадена базова инфраструктура за развитието на туризма, но има изградени едва 25 малки семейни хотели с общо 650 легла и 2 по-големи, заедно с тях и частните квартири се оказва,че Благоевград може да приеме максимум 1500 туристи. Липсва компактна мащабна леглова база и друга инфраструктура, която би могла да поеме посетителите на големи прояви (конгреси, конференции и пр.).
При тези налични данни излиза, че ако 1500 туристи дойдат в Благоевград за фестивала, всеки трябва да похарчи по 6700 евро за трите дни на фестивала, което прави около 2300 евро на ден, което от където и да се погледне изглежда доста повече, отколкото реално хората могат да си позволят.
По данни на Националният статистически институт , българите общо харчат около 123 546 хил.лв. за един месец, което пак е много далеч от сумата цитирана в публикациите.
Самите благоевградчани, споделиха в наша анкета,че няма да посетят фестивала, заради цената на билетите от 20 лв. за вечер и 50 лв. за трите вечери общо. Вижте какво още споделиха те:

Ако трябва да направим анализ на твърденията от медиите, статистиките и чутото от хората, можем единствено да кажем, че някой определено не може да смята и преценява възможностите си. Жалко, че заради подобни пресилени и изкуствено издути „балони“, които за секунди се пукат при сблъсъка с мислещите хора, се опорочава една, иначе прекрасна идея като франкофонския фестивал „Ле Франкофоли“.
Този път, за да си спестим обвинения, че се опитваме да пречим на хубавите неща, които реализира кметският екип, ще уточним ние искаме този фестивал и даже ще го посетим, защото обичаме всичко френско от музиката до виното, не искаме обаче да се въвеждат в заблуда хората, като им се представят издути като балон, нереални обещания.

Comments

comments