10 грешки в грижата за коса, които почти всеки допуска

Всяка жена желае косите ѝ да са блестящи, силни, гладки и да отразяват светлината. Това налага да обръщаме специално внимание на начина, по който се отнасяме към грижата за косата. Как миете, подсушавате и стилизирате косата си оказва изключително влияние върху здравето и външния ѝ вид. Възможно е да допускате някои фатални грешки, които не забелязвате. За тях може да узнаете от редовете, които ще прочетете по-долу.

47e60849ad715147d5c71fdd5f9711cb

1. Четка преди измиване

Това нанася двоен удар върху косата: тя е най-слаба, когато е мокра и в това състояние е най-склонна към заплитане. Може да срешете косата си, преди да я измиете. Ако все пак желаете това да стане под душа, може да нанесете балсам и да я срешете с пръсти, след което да използвате гребен с много широки зъбци.

2. Разресване на краищата

Чували сме, че прекаленото разресване води до накъсване на косите, но естественият себум по скалпа върши чудесна работа за омазняването на дължината на косъма. Ето защо масажирайте скалпа с четка с дървени краища, което стимулира кръвообращението и растежа на косата. С тази четка може да разресвате косата по цялата ѝ дължина.

3. Мания за чиста коса

Повечето професионалисти не препоръчват ежедневното миене на косата. Ежедневното миене премахва себума по скалпа, който го предпазва от замърсявания и алергии. Ако не се налага да използвате тониращ шампоан за коса, може да опитате да измивате косата си само с вода и да пропускате шампоана понякога или да използвате по-лека формула на шампоана или само балсам за коса.

4. Хаотично нанасяне на балсам

Приема се, че балсамът се нанася само в краищата на косата, което предотвратява нейното слепване и сплескване на кичурите. Вместо да нанасяте всеки път балсам за коса след шампоана, по-добре използвайте веднъж седмично маска за коса или специално масло за коса. Това ще поддържа блясъка и доброто състояние на косата. Балсамът може да ползвате, само когато се налага – например при сплитане на косата или при изключителната ѝ сухота.

5. Интензивно подсушаване с кърпа

Повечето стилизиращи продукти се нанасят върху подсушена коса. Но подсушаването с кърпа може да бъде прекалено агресивно за структурата на косъма и може да го увреди. По-добрият вариант за подсушаване на косата е с прокарване на пръсти през кичурите. Става по-бавно, но е много по-щадящо за косъма. А това в дългосрочен план е и по-здравословно за косата.

6. Топлинна агресия

Знаем, че топлината е един от най-вредните фактори за косата. Но спасението е да използвате винаги продукт за топлинна защита, който ще запази повърхността на косъма. Тези продукти се нанасят преди изсушаване или стилизиране, а друга препоръка е да не използваме най-високата степен на температурната скала на сешоара, пресата или машата.

7. Гореща преса върху влажна коса

Мокро и горещо не се смесват. Горещите продукти може да изгорят фоликулите на косъма и да го направят чуплив. Ето защо косата трябва да бъде абсолютно суха, преди да започнете да я стилизирате.

8. Използване на лак преди стилизиране

Алкохолът в стилизиращите продукти може да доведе до прегаряне на косъма, когато има допир с гореща повърхност. Стилизантите се използват винаги след термична обработка на косата.

9. Трикове

Често може би прибягвате до сресване на косата в посока противоположна на посоката на растеж, с цел да придадете повече обем в корена. Но това може да доведе до увреждане на кожичките по скалпа. Препоръчваме ви да ползвате специален спрей за обем в корена на косата.

10. Цъфтящите краища са „нелечими“

Няма спасение за веднъж разцепените краища на косите ви. На първо място е необходимо да предотвратите тяхното допълнително изсушаване (чрез свръхизмиване, триене с кърпа и злоупотребяване с уреди). За да ограничите цъфтенето на краищата, добре е да използвате продукти за коса с пчелен восък и с арганово масло.

Comments

comments