Р.Тасков забавя сесията за референдума с една седмица. Съдбата на разкопките все по – неясна

тасков

 

На свиканото днес заседание на Председателски съвет към Общински съвет Благоевград, единодушно бе взето решение за провеждане на извънредна сесия на ОбС на 11 май, петък от 9:30 часа. На нея, като единствена точка, ще бъде разгледано предложението за провеждане на местен референдум „за“ или „против“ за „Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IVти век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, производствени и жилищни сгради открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с.Зелен дол“.

Председателският съвет бе в състав Радослав Тасков-председател , Злата Ризова, Румен Калайджиев, Илиан Георгиев и Цветозар Балабанов.

Решението обаче, може да постави под въпрос легитимността на сесията, защото според  чл. 23, ал.5  от  ЗМСМА /

(5) (Изм. – ДВ, бр. 69 от 1999 г., в сила от 03.08.1999 г., изм. – ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г., предишна ал. 4, изм. – ДВ, бр. 69 от 2006 г.) В случаите по ал. 4, т. 2, 3 и 4 председателят на общинския съвет свиква заседание, което се провежда в 7-дневен срок от внасяне на искането. След изтичането на този срок, ако заседанието не бъде свикано от председателя, то се свиква от вносителя на искането и се провежда в 7-дневен срок от свикването.

(Ал. 5 – Нова – ДВ, бр. 69 от 1999 г., в сила от 03.08.1999 г., изм. – ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г., отм. – ДВ, бр. 69 от 2006 г.) , срока за свикване на извънредна сесия е 7 дни, след вземането на решение за нея.

 

ИлкоПо този повод Илко Стоянов, който е част от ОбС- Благоевград и адвокат по професия коментира, че има сериозна опасност, заради неспазването на срока, в последствие решенията взети на въпросната сесия, основателно да бъдат атакувани от областния управител, като незаконосъобразни.

“ Когато има законова норма, която поставя изричен преклузивен срок, няма обстоятелства или причини, които да дават основание да се тълкува. В тази връзка призовавам председателя Радослав Тасков, единствено да спази закона. Все още има време да го направи и да предотврати обезмислянето на идеята за референдума.“, коментира Стоянов.

 

По време на обсъждането членовете на Председателския съвет са изразили категоричната си позиция в подкрепа на запазване на обекта. На предстоящата сесия съветниците ще бъдат запознати с процедурата за обявяване на обекта за недвижим паметник на културата от местно или национално значение, както и възможностите Общински съвет Благоевград да изрази общата си позиция по въпроса.

На Председателския съвет присъства и кметът, д-р Камбитов, който информира съветниците, че на национално ниво се създава комисия с председател световноизвестният професор В.Николов, в която ще бъдат включени археолози, архитекти и инженери. Тази комисия ще направи необходимите експертизи и ще даде официално становище по въпроса. Всякаква строителна дейност на територията на разкопките до тогава е преустановена.

Comments

comments