Среща посветена на „Стратегия за детето 2019-2030“ организира Румен Томов за родители от Благоевград

4

Среща с адвокат Ася Гебова организираха Румен Томов и съпругата му Маруся, за родители от Благоевград, които имат притеснения, по отношение на станалата повод за протести в цялата страна „Стратегия за детето 2019-2030“. Те самите имат две вече големи деца, но темата им е близка, затова са решили, че една подобна дискусия, би била полезна за всички.

Идеята на събирането бе, адвокат Гебова да отговори на въпросите на майки и бащи, които изпитват сериозни притеснения, заради разпространената информация отнемане на деца, извеждане от дома и липсата на права за родителите.

В началото на срещата Румен Томов обясни, че са решили да организират мероприятието, защото темата за децата е най-важна за всички, когато се касае пък за подобни сериозни страхове, които са насадени у хората е хубаво, да се направи консултация с юрист, който най-адекватно би могъл да отговори на всички въпроси. Такива срещи, Томов планира да прави и когато спечели изборите за кмет, под една или друга форма, когато има подобни ситуации. „Всяка тема, която притеснява гражданите, следва да бъде обсъдена и да бъдат потърсени отговори и решения.“, смята Румен Томов.

Адв.Ася Гебова разказа на хората, че всъщност това, което се говори в социалните мрежи, по отношение на Стратегията не кореспондира с истината. На практика координирането на грижите за деца в риск от държавните институции беше представено като коварен план за отнемане на децата от родителите им, смята адвокат Гебова.

„Какъв ще е регламента, окачествяане на дадено отношение, като насилие към собственото ни дете? Знаем безброй примери от Западна Европа, и не само, където насилие е да направиш забележка на детето си, да му повишиш тон, т. н., в тези случаи децата са отнемани от семействата им без предупреждение. Държава, която плаща 35 лв. детски, евентуално, абдикирала е всячески от всяка подкрепа, като се започне от раждане, градини, образование, здравеопазване и т. н., с какво право ще отнема родителски права на тези, които сами се спасяват в отглеждането на подрастващите?“ бяха част от споделените притеснения.
5
„Смятам, че никое дете няма да бъде изведено от семейството си, ако няма доказан акт на насилие или системен тормоз. Нека не се асоциираме със Западна Европа и страни като Норвегия и Швеция. Аз лично никъде в Стратегията не срещнах демонстрирано желание от страна на институциите да отнема деца от стабилни семейства без причина.“, обясни адв Гебова.

Тя допълни още, че в момента в Закона за закрила на детето са изброени изчерпателно мерките за закрила в семейна среда, които не са малко и всеки родител може да се възползва от тях. В чл. 25 от Закона за закрила на детето са регламентирани законовите основания, при които се предприема като КРАЙНА МЯРКА НАСТАНЯВАНЕ ИЗВЪН СЕМЕЙСТВОТО. Може да бъде настанено извън семейството дете:
1. чиито родители са починали, неизвестни, лишени от родителски права или чиито родителски права са ограничени;
2. чиито родители, настойници или попечители без основателна причина трайно не полагат грижи за детето;
3. чиито родители, настойници или попечители се намират в трайна невъзможност да го отглеждат;
4. което е жертва на насилие в семейството и съществува сериозна опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие;
5. в случаите по чл. 11 от Конвенцията от 1996 г.-незаконно прехвърляне и невръщане на дете в или от чужбина
6. чиито родители, настойници или попечители са се съгласили и отказват да прекратят участието му в предаване по смисъла на Закона за радиото и телевизията и с това се създава опасност за неговото физическо, психическо, нравствено и социално развитие.

Родителите казаха, че според тях социалните работници, чиято роля е да помагат на семействата, са малко на брой, недостатъчно квалифицирани, ниско-заплатени и работят с непосилен брой случаи наведнъж, което не винаги прави преценката им адекватна.
Стратегията обаче, планира да промени това като подкрепи социалните работници да могат да вършат работата си, така че да помагат на децата и семействата, според специалистите.

Някои от присъстващите споделиха съмнения, че имало НПО-та, които имали за цел да вемат български деца. Тези организации, според тях били сериозно финансирани и можели, да си позволят, да отнемат децата, тогава когато има подаден сигнал.
„Пак отбелязвам, деца не могат да се взимат незаконно от родителите току-така. Моля, не се доверявайте толкова на масовата истерия за норвежките принципи и случаи на отнемане на деца. Смятам, че това са излишни провокации и всеки уважаващ себе си и детето си родител, не следва да се подвежда по този нелеп начин.“, каза адв. Гебова. И отново подчерта, че извеждането на деца се прави само в краен случай, когато има риск за здравето и живота на
детето. Когато се извежда дете, това се прави от социалните служби и детето се настанява при близки и роднини. Ако няма такива, тогава то се настанява при приемни родители или в други услуги. И преди, и след 2020: Деца се извеждат от семейството само в краен случай и от съда.

„Деца се отнемат само след съдебно решение за много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик и пр.).Социалните работници и полицията извежда деца само ако животът и здравето на детето са застрашени.“, категорична е Гебова.

В края на дискусията, хората бяха по-спокойни и информирани и споделиха, че именно такива инициативи за диалог, трябва да провокира всеки добър кмет. “ Благодарим на Румен Томов, че ни даде възможност, да се срещнем със специалист, с юрист, който да ни обясни всичко. В социалните мрежи и на улицата се чуват страшни неща по отношение на Стратегията и ние, реагирахме. Сега се чувстваме по-спокойни, защото получихме информация, която не е манипулирана.“ , заявиха младите родители, в края на срещата.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Comments

comments