Русия наложи санкции и на български компании заради „неприятелски действия“

Русия наложи санкции на 74 компании от 11 страни, сред които и България. Мярката е в отговор на наложените от Европейския съюз ограничения на Москва и засягат сферата на военнотехническото сътрудничество, съобщи ТАСС.

„Правителството на Русия одобри списък на юридическите лица, по отношение на които ще се прилагат специални икономически мерки в областта на военнотехническото сътрудничество“, съобщиха от Кремъл и уточниха, че съответната резолюция, която е изготвена в изпълнение на президентския указ „За прилагането на ответни специални икономически мерки във връзка с неприятелските действия на определени чужди държави и международни организации „, е подписана във вторник, 8 ноември.

„В списъка има 74 организации от България, Великобритания, Германия, Канада, Литва, Словакия, Полша, Чехия, Черна гора, Естония и САЩ. Забранени са сделките в областта на военнотехническото сътрудничество с компании от този списък“, се казва в съобщението

През май 2022 г. в изпълнение на същото постановление правителството утвърди списък на юридическите лица, спрямо които се прилагат специални икономически мерки. Тя включва над 30 организации, повечето от които са бивши дъщерни дружества на енергийния гигант „Газпром“.

След признаването от Русия на неконтролираните от правителството райони на Донецка и Луганска област в Украйна на 21 февруари 2022 г. и непровокираното и неоправдано нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г., ЕС наложи на Русия редица нови санкции.

Те допълват съществуващите мерки, наложени на Русия от 2014 г. насам след анексирането на Крим и неизпълнението на Минските споразумения. Санкциите включват целенасочени ограничителни мерки (индивидуални санкции), икономически санкции и дипломатически мерки.

Като част от икономическите санкции ЕС наложи на Русия редица ограничения върху вноса и износа. Списъкът на санкционираните продукти включва авангардни технологии (напр. квантови компютри и усъвършенствани полупроводници, електроника от висок клас и софтуер), някои видове машини и транспортно оборудване, специфични стоки и технологии, необходими за рафинирането на нефт, оборудване, технологии и услуги на енергийната промишленост, стоки и технологии от областта на въздухоплаването и космическата промишленост (напр. въздухоплавателни средства, резервни части или всякакъв вид оборудване за самолети и хеликоптери, гориво за реактивни двигатели), стоки за морско корабоплаване и радиокомуникационни технологии.

В забранения списък визат и редица стоки с двойна употреба (стоки, които биха могли да се използват както за граждански, така и за военни цели), като например дронове и софтуер за дронове или криптиращи устройства.

Comments

comments