Община Благоевград продължава да нехае за най-старото читалище на територията си

Дъждовете от последните дни отново напомниха, че сградата на читалище „Никола Вапцаров“ в Благоевград има нужда от спешен ремонт

През декември м.г. писахме за съдбата на Народно читалище „Никола Вапцаров“ в Благоевград и пренебрежителното отношение на местната община към културната институция. Няколко месеца по-късно, отново обръщаме поглед към читалището. По време на проливните дъждове от последната седмица сградата беше наводнена. С подръчни средства служителите се опитаха да се справят със ситуацията и да спасят имуществото на читалището.

За приходите от едно кафене

Повече от 30 г. читалище „Никола Вапцаров“, което е най-старият културен институт в Благоевград чака обновяване. В нея няма отопление, а освен това не отговаря и на изискванията за пожарна безопасност. Въпреки това там развиват дейността си 15 състава с над 500 участници. Според председателя на читалището Васил Новоселски единствените приходи, на които е разчитал, са идвали от малък кафе – клуб. Преди три години обаче той бе отнет в полза на местната общинска администрация въпреки решение на Върховния административен съд.

Спорът за обекта, намиращ се в сградата на читалището, който е публична общинска собственост, възникна след решение на Общинския съвет в Благоевград от 25 април 2014 г. Според него за имота трябваше да бъде проведен търг за отдаване под наем, след което кафе – клубът да бъде иззет по административен ред.

Още тогава Васил Новоселски отправи предупреждение към кмета на Благоевград Атанас Камбитов, че тези действия са незаконосъобразни като се позова на Закона за Народните читалища, който им осигурява особена защита. Въпреки това кафе-клубът бе отнет и обявен на търг.

Проверка на “За истината” още миналата година показа, че от април 2015 г. дружеството „Георги Грънчаров” не е плащало наема си, заради което и обещаната част от него, предвидена за издръжка на читалището, не е била превеждана от общинската администрация.

Междувременно председателят на читалище “Никола Вапцаров”даде на съд община Благоевград и поиска обратно обекта, който е основен източник на финансиране за дейността, която развива.

Обещанието

В края на миналата година кметът Атанас Камбитов обеща средства, като обясни, че за следващите две години по приоритетната ос „Културна инфраструктура“ на финансираната с европейски средства програма “Региони в растеж”, общината вече е заложила проект за ремонт за читалище “Никола Й. Вапцаров”. Финансирането на дейностите от страна на общината би трябвало да е в размер на 215 хил. лв. Останалите средства се очаква да бъдат осигурени по проекта, ако той бъде одобрен.

Нови проблеми

До днес средства за ремонт на читалището не са осигурени. Наред със старите проблеми, през последната седмица и времето не бе на страната на читалището, обилните дъждове наводниха сградата и нанесоха нови поражения на и без това остарялата й и неподдържана констрекция.

Хора, които участват в съставите на читалището, изпратиха нови тревожни сигнали, придружени с видеоматериал, който онагледява състоянието на сградата по време на пороите.

„Това се случва при всеки дъжд вече пета година, в сградата на читалището, в което се помещава и Камерната опера в Благоевград. Сградата се руши отвътре и отвън и излага на опасност всички, които са в нея-оркестранти, самодейци, администрация и десетките репетиращи деца“, разказват служители на читалището.

Гражданите на Благоевград не оставанаха безразлични към проблема в социалните мрежи. „След като в този град културата не е на почит , да направим още един аква парк ,защо не и аквариум …И един съвет ..направете дупка над L’Opera /заведението към читалището, и те веднага ще проявят интерес към ремонта на покрива !“, гласеше един от коментарите.

Според Йоланта Лазарова, диригент на смесения хор „Ален мак“ в читалището, след последния дъжд е била повредена и осветителната инсталация. „Много деца, колегите от операта и Биг бенда ежедневно репетират в читалището, казва тя. Трябва ли да чакаме някой да пострада от повредената инсталация“, коментира Лазарова.

Историята

В далечната 1866 г. в тогавашния град Горна Джумая родолюбиви българи прозорливо виждат, че на бъдещите поколения ще са нужни образовани и висок дух. Така се ражда идеята за основаване на Народно читалище ”Съгласие” – днешното “Никола Вапцаров”.

Първоначално читалището се помещавало в тогавашното светско училище в кв.”Вароша” и се е състояло от две класни стаи.

След бурните години на Илинденското въстание и Балканската война читалището активизирало своята дейност. Непосредствено след Освобождението на града от турско робство през 1912г. читалището се преместило в сградата на централната турска джамия, където се намвира и до сега.

През 1898г. от населението на града са събрани 300 гроша за обзавеждането на читалищната библиотека. През 1914г. Иван Цонев дарява три библиотечни шкафа с 400 тома книги, с което библиотеката значително се обогатява и към 1923г. достига 1 6000 тома.

Въпроси без отговор

c73139a1133ed5e5486d0b3b42422423

Разговаряхме за проблема с директора на читалището Васил Новоселски, който за пореден път е изправен пред неразрешима ситуация. “ Писах писмо до общината, за да ги уведомя отново какво се случва, но отговор все още нямам.“, казва той.

Разказва ни, че пораженията са сериозни, асансьорът в сграда е спрян, защото шахтата е наводнена, притеснява се и какво може да се случи с ел. инсталацията.

“ Зададох въпроса и на председателя на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков, а той отговори, че догодина се очаква да има проект, по който да получим средства, казва Новоселски. А какво правим до тогава….“.

Ние, също изпратихме въпроси до община Благоевград. От техните отговори трябваше да стане ясно какви спешни мерки ще бъдат предприети, тъй като състоянието на читалището не търпи отлагане. До приключването на работата по този текст обаче реакция от страна на местната администрация не последва.

Comments

comments