На пресконференция в БТА: Ще вземе ли отношение премиерът Борисов по случая „Камбитов“? Кой и защо се опита да уязви съветниците от Благоевград лично?

„Решението на ОИК да не бъде отстранен кметът на Благоевград беше политическо.Той е нарушил законите, има доказателства за това и поради тази причина трябва да бъде отстранен от длъжност.“
Това заявиха на пресконференция днес в залата на БТА в София общинските съветници от Благоевград Злата Ризова, Калоян Ханджийски, Албина Анева, Андон Тодоров, Гергана Янчева, Валери Смиленов и Гергана Янчева.

 

Официални справки от ТР доказаха по безспорен начин, фактите около управлението на търговското дружество от кмета Камбитов. Въпреки това, ОИК-Благоевград не го отстрани от длъжност, което бе възприето от доста хора като политическо решение, юристите пък обясниха, че освен това то е и нищожно, предвид факта, че съгласно ЗМСМА трябваше да се съберат гласовете на 2/3 от присъстващите. Това не се случи, защото и комисията не бе цяла- тя се състои от 11 члена, а на заседанието  присъстваха едва 9, 5 от които гласуваха против отстраняването. За кворум обаче трябваха 6.

По време на пресконференцията журналисти от вестник „Труд“ и вестник „Монитор“ демонстрираха засилен интерес към житието и битието на съветниците, но по казуса, върху който бе съсредоточена пресконференцията, сякаш такъв липсваше. Въпросите им бяха предимно лични. По темата с нарушението на закона, колегите имаха предварителна теория, която не се подчини дори на правните на аргументи на юристите.

 

Това до голяма степен, даде обяснение на въпроса, защо националните медии не отразиха темата, още в първите дни след като тя бе разгласена на регионално ниво.

Необяснимо остана явлението, на което станахме свидетели, тъй като в Етичния кодекс на медиите в България пише: Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти. При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция.Ще се придържаме към добър тон и благоприличие в нашите публикации.

Съветниците  останаха невъзмутими, въпреки опитите да бъдат уязвени и изразиха надежда, че все пак гласовете им ще бъдат чути. Те се надяват  премиерът да вземе отношение по казуса, както и да отговори дали смята за правилно, онова което се случва в Благоевград.

Comments

comments