(НА ЖИВО) Наблюдаваме частично слънчево затъмнение

 

Третото и последно за годината  частично слънчево затъмнение наблюдаваме в следващите дава часа във Варна.

Явлението е видимо от цяла Българя, но в североизточната част от страната затъмнението ще се вижда по-добре. Във Варна близо 40% от слънчевия диск ще бъде скрит от Луната.  В морската столица затъмнението ще се наблюдава най-продължително – от 12.30 часа до 14.50 часа. Максималната фаза ще настъпи около 13,40 ч.

Видео: Румен Сарандев

Пълно слънчево затъмнение може да се наблюдава в България след повече от век. През 2135 г. ще се вижда идеално как Луната напълно закрива Слънцето. Последното такова затъмнение беше видимо у нас през 1999 г., а преди него – през 1961 г.

Шанс да се види пълното закриване на Слънцето има още догодина на 20 април, но в Австралия.

През 2030 г. също ще има слънчево затъмнение, което ще се вижда впечатляващо от южната част на страната, нарича се „пръстенообразно“ затъмнение и при него Луната ще премине през част от слънчевия диск, но няма да успее напълно да го закрие, защото Земята и Луната се движат по елипса. При това положение понякога видимият диск на Луната е по-малък от видимия диск на Слънцето, и тогава се получава изключително красив пръстен на небето, обясни пред БГНЕС д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория на Рожен.

Comments

comments