Навръх 8 декември! ЮЗУ студенти и преподаватели се отказаха от лъскави курорти за празника си, събраха над 8 000 лв. в помощ на Неси Арнауд, зам. – ректорът проф. Стоилов продаде на търг любимата си писалка

24909912_1746716515403573_6358251084414722253_n

Доброто още съществува и го носим в сърцата си, това доказаха студенти и преподаватели от Стопанския факултет в ЮЗУ „Неофит Рилски“ на благотворителния празник, който се състоя навръх 8 декември. Над 8 000 лева се събраха в помощ на Неси, за която Благоевград Нюз многократно писа – четвъртокурсничката в специалност „Счетоводство и контрол“ се нуждае от операция, която ще й даде шанс да осъществи най-голямата си мечта – да ходи сама.

С много веселие, изненади за 23-годишната Неси, усмивки и позитивизъм целия колектив на Стопанския факултет и колегите й върнаха усмивката на лицето и и вярата, че тя може да се справи и не е сама. Зам. ректорът на ЮЗУ проф. Антони Стоилов продаде на търг любимата си писалка, разписала едни от най-важните за университета документи, а помощник ректорът Николай Тахов откупи ваучер за почивка за двама в Сандански, който подари на Неси и баща й – най-верният й другар в живота.

24862145_1592388730804669_5358980675010335150_n

Самата Неси, облечена в елегантна рокля, блестеше от щастие. Трогната до сълзи от поведението на колегите си и на видни преподаватели с изградено име в университета, тя написа още по – трогателен пост във фейсбук. Публикуваме го без редакторска намеса:

„Скъпи преподаватели, колеги и приятели, искам да изразя моите най-сърдечни благодарности към всички Вас, че бяхте с мен и превърнахте тази година 8 декември в най-незабравимия празник за мен. Беше една прекрасна вечер за мен, наистина се забавлявах от сърце, накарахте ме да се чувствам специална, благодарение на всички Вас, че бяхте до мен и ме подкрепихте и продължавате да ме подкрепяте. Надявам се всички Вие да сте си изкарали приятно и да сте се забавлявали от сърце. Аз съм най-щастливата, защото имам преподаватели, колеги приятели, , които са винаги с мен и ме даряват със своята обич и подкрепа – всички Вие сте моето истинско богатство.

Не намирам думи, с които най-топло и най-чувствено да изкажа признателността и благодарността си към д-р Любомира Пинелова, доц. Донка Иванова които толкова много направиха за мен. Вие направихте 8 декември най-незабравимият празник в моя живот и толкова голяма помощ ми оказахте, просто нямам думи да опиша, колко много щастлива бях със всички, и че всички ние успяхме дори повече от очакваното. Много Ви обичам. Също така искам да благодаря на батко Емил Петров, д-р Руска Кръстева, доц. Владимир Ценков, д-р Стоян Танчев, д-р Цветомир Цветков, ас. Миглена Тренчева, ас. Мария Паскалева, д-р Ани Стойкова, доц. Елена Ставрова, доц. Вяра Кюрова, доц. Милена Филипова, доц. Мария Станкова, д-р Динка Златева, д-р Николай Патонов, д-р Катерина Жегова, ас. Калина Дурова, ас. Благовеста Коюнджийска, ас. Мая Киткова и на всички останали, че присъстваха и ме подкрепиха, и с чиято помощ и подкрепа се реализира благотворителния 8 декември „Да помогнем на Неси”.

Големи благодарности и на д-р Владислав Кръстев за присъствието и за ваучера, които ми подари с много обич. От сърце благодаря на доц. Пламен Пъчев, за това, което направихте за мен и продължавате да правите, въпреки невъзможността да присъствате, винаги сте загрижен за мен и винаги ми оказвате помощ във всяко едно отношение.Благодаря и от сърце на ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски“- доц. д-р Борислав Юруков, за оказаната помощ и подкрепа. Благодаря от сърце на помощник- ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски”- Николай Тахов за това, че присъства на нашият празник 8 декември и за това, че спечеления ваучер от търга, той го подари на мен. Много благодаря и на Заместник-ректора проф. д-р Антони Стоилов за активното участие в търга. Благодаря и на моите прекрасни колеги от специалност Счетоводство и контрол – 4 курс, че бяха до мен, че присъстваха и ме подкрепят винаги и за толкова прекрасните подаръци, които ми подариха с много обич. Благодаря колеги за жеста, който направихте към мен, никога няма да го забравя, винаги ще останете в сърцето ми. Благодаря и на всички останали преподаватели, които нямаха възможност да присъстват, но също много помогнаха и ми поднесоха толкова прекрасните и мили пожелания по случай празника доц. Десислава Стоилова, д-р Деница Стефанова-Богданска, д-р Иван Тодоров, д-р Цветана Антипешева.

Всички Вие доказахте, че доброто още съществува с вашето присъствие, подкрепа и съпричастност, за което искам да благодаря на всички Вас, че винаги сте до мен и ме подкрепяте.

Не намирам думи, с които да изкажа признателността си към всички преподаватели, колеги и приятели, които са с мен и винаги ме подкрепят.

Желая Ви от сърце на всички много здраве, радост, лични и професионални успехи.

Пожелавам Ви да запазите своята вяра в доброто и да я предавате на всички около Вас, за да се случват в живота ни малки, но реални чудеса!

Още веднъж благодаря за съпричастността и големите Ви сърца!

Адмирации пред всички Вас!“

24852552_1899568000070854_6352106180603155303_n

Въпреки, че някои от преподавателите не успяха да присъстват на събитието, те изразиха обичта си към Неси посредством активно участие в организирането му и доказаха колко достойни хора са.

Невсе Арнауд е родена и израснала в град Гоце Делчев. Тя е едно 23-годишно момиче с тежката диагноза ДЦП. От няколко години Неси, придружена от баща си, живее в Благоевград с една едничка цел – да завърши своето висше образование. Баща й – нейният верен спътник, е до нея вече четири години. А резултатите са налице – Неси е пълна отличничка в университета, постиженията й на конкурси и конференции говорят за упоритостта й повече от всичко друго.

Невсе е родена от нормално протекла бременност в 9-ти месец чрез секцио. Диагнозата ДЦП е поставена на 2 г. възраст, постепенно се оформили контрактури на ставите на четирите крайника и за голямо щастие е с напълно съхранен интелект.

От раждането си до сега Неси е претъпяла 11 операции, като след тях се подобрява обема движение, мускулният тонус и сила. Подобряване на стойката и стабилизиране на походката.

10 000 лв.са необходими на Невсе, за да замине и се подложи на въпросната операция, седмата и най-решаваща в живота й, защото след нея ще бъде вече здрава.

Сумата е непосилна за семейството на Невсе, което въпреки скромното си финансово положение, е похарчило досега много пари по лечението й. Баща й е неин социален асистент, майка й е болна от онкологично заболяване, взима пенсия по болест и е останала да живее в град Гоце Делчев. Невсе има и сестра, две години по-малка от нея, която също учи в ЮЗУ“Неофит Рилски“.

Мечтата на Неси е един ден да може да ходи сама до университета,до библиотеката или на разходка и преди няколко месеца лъчът надежда се появява!

След консултация със световно известния руски лекар,д-р Александър Назаркин се оказва,че тя има реалният шанс да ходи сама. Той насрочва операция на Неси по метода на миофибротомите, Това е иновативен метод ,създаден и практикуван вече 25 години от проф. Валерий Улзибат в Русия. Д-р Назаркин е част от един от екипите на Института по клинична рехабилитология в Тула, Русия.
За съжаление в България не се практикува, най-близкият вариант е Хирургична клиника Медикус гр.Чуприя, Сърбия.

25289463_1793014460731432_3976332779895504543_n

Comments

comments