Лошо планиран или перфектно режисиран преврат

От десетина дни, на юг от България огънят на раздора изгаря всичко по пътя си. Турция не е и няма да бъде същата държава, след случилото се на 16 юли вечерта. Преди да споделя, моят анализ за онова, което се случи на няколко километра от нашата държава, нека си припомним каква бе хронологията на преврата:
– В 19:30 на 15.07.2016 г. бяха затворени двата големи моста над Босфора в Истанбул. Армейски части се придвижват из града и създават контролно-пропускателни пунктове на стратегически обекти. Военна единица взима контрола над международно летище Ататюрк в Истанбул. Изтребители и хеликоптери прелитат в небето над Анкара. Комуникационните канали, включително Twitter, Facebook и държавния телевизионен канал са блокирани.
– В 20:00 часа премиерът на Турция Бинали Йълдъръм обяви, че има несанкционирана „военна дейност“. Призова гражданите към спокойствие и съобщава, че правителствените сили ще „направят каквото е необходимо“ за да възстановят реда.
– 21:15 – Превратаджиите, които вече са завзели държавната телевизия и агенция Ройтерс, излъчват съобщение, че напълно са поели управлението на страната до възстановяване на конституционния ред. Обвиняват правителството на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в подкопаване на демокрацията. Обявява се военно положение.
– 21:30 – Турският премиер Йълдъръм осъжда опита за преврат в Twitter, а президента Ердоган призова неговите привърженици да излязат на улицата, за да протестират срещу това. За късмет в това време той е бил на почивка в Мармарис и хотелът му е бил бомбардиран, но той успява да се укрие.
– 22:00 – Танкове се разполагат до сградата на парламента в Анкара, а хеликоптер хвърля бомби над нея.
– 23:00 – Турски изтребител от военновъздушната база в Ескишехир сваля хеликоптер превозващ превратаджии над Анкара.
– 23:50 – Експлозии се чуват и в Истанбул. Премиерът Йълдъръм обвинява за преврата заточения в САЩ проповедник Гюлен, който отрича всяко участие.
– 00:20 – Ердоган пристига на летище Ататюрк в Истанбул и обявява край на опита за преврат.
– 00:45 – Още войници продължават да сдават оръжията си на площад Таксим в Истанбул, заобиколени от части верни на правителството.
На разсъмване медиите излъчват десетки изображения на линчувани войници с вдигнати ръце, някой от който бяха събличани голи, поругавани и измъчвани от симпатизанти на Ердоган.
В резултат жертвите са:

265 души убити още първата вечер;
1440 ранени;
над 3000 членове на турските въоръжени сили са арестувани, сред които 5 генерали и 29 полковници още първата вечер.
В следващите два дни бройката нараства до:

15200 работещи в сферата на образованието, в това число много директори на училища;
8777 служители на МВР и полицията са уволнени;
7850 полицейски офицери са уволнени;
1577 университетски декани са подали оставки;
2745 съдии са отстранени от длъжност;
близо 1500 служители на министерство на финансистите;
492 работещи по религиозната сфера са отстранени;
30 ръководители на провинции и 47 областни управители са отстранени от постовете си;
370 телевизионни и радио разпространители са разследвани;
ликвидирани са най-малко 20 новинарски сайтове;
257 служители в държавната администрация са арестувани;
614 жандармерийски военнослужещи са уволнени;
6000 военнослужещи са арестувани;
103 генерали и адмирали са арестувани;

Нека започнем от това- кой стои зад преврата.
Знае се, че голяма част от военното ръководство е против плановете на Ердоган за нахлуване в Сирия. Освен това от няколко години във въоръжените сили върви политическа чистка в следствие на което правителството си спечели много врагове сред военните.
Генерал Акън Йозтюрк е един от тях, той е уволнения миналата година главнокомандващ на Военновъздушните сили на Турция , за него се предполага, че е сред основните организатори на преврата. Турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк съобщава, че освен него е замесен и генералът на вътрешни войски Халиб Манди. Задържани са командирът на Трети армейски корпус армейски генерал Ердал Йозтюрк, и командирът на втора армия генерал Адем Худути. Полковник Мухарем Кьосе, юридически консултант на Генералния щаб е обвинен от Анадолската информационна агенция за един от лидерите. Според тях идеята е била преврата да се направи преди предстоящия военен съвет, където е трябвало да бъдат обсъдени възможните за връзка с турската опозиция на Гюлен.

Въпреки обвиненията на правителството гюленистите официално обявиха, че не подкрепят преврата. Движението е основано от турския ислямски учен и проповедник – милионер Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ и представлява модерна версия на исляма. Посочва се като светска алтернатива на екстремните салафити и е близко до светските принципи на любимия на всички военни – Кемал Ататюрк. Ердоган предприе редица уволнения и гонения на техни привърженици след като го обвиниха в корупция преди две години и се опитаха да създадат паралелна държава.

Анализа на обстановката показва, че опитът за преврат включва фигури достатъчно високи в командната верига, за да се разположат войски в големите турски градове, но предимно от средното ниво на управление в армията. Някой анализатори предполагат, че това е станало с напътствията на ЦРУ поради близостта на турските военни със САЩ и сближаването на Ердоган с Русия. Поради тази причина той веднага поиска Гюлен да бъде екстрадиран от САЩ за да бъде съден. Предстои да видим реакцията на Вашингтон? Нещо повече, от правителството много удобно съобщиха, че единия пилот на превратаджийте е същия, който е свалил руския самолет.

Източниците свързани с Европейския съюз споделят, че е възможно преврата да е инсцениран от самия Ердоган за да укрепи в последствие още повече своята еднолична власт. Факта е, че събитията се развиват някак театрално и с допускане на елементарни грешки.
Възможен е и варианта военните да са действали изпреварващо, тъй като са прихванати съобщения, че Ердоган е планирал арести на 16.07.2016 г. поради което да не са имали време да координират добре действията си. Последващите събития подкрепят това твърдение, тъй като тайната полиция на Ердоган много бързо арестува неудобните на правителството фигури във всички възлови сфери, все едно действа по предварително готов списък.
Полицията арестува всички въоръжени участници в преврата по заповед на кметовете, който обикновено са от управляващата партия на справедливостта и развитието (ПСР). Интересно е, че много бързо на улицата са се озовали предварително подготвени ислямизирани, паравоенни привърженици на Ердоган, които противодействат и арестуват предаващите се военнослужещи, като ги връзват колкото и да ви е чудно със свински опашки!

Турция, макар да изглежда една от най-стабилните страни в Близкия изток, всъщност от доста време е измъчвана от кървави раздори вътре в самата държава. Конфликта между Анкара и кюрдските бунтовници гори отдавна. През последната година страната е разтресена и от терористични атаки извършвани както от кюрдите, така и от Ислямска държава. Страната е ключов дестинация за милиони бежанци от сирийския конфликт. Проваленият военен преврат допълнително ще усложни обстановката в Турция.
Усложненията обаче ще засегнат и много други държави, свързани по един или друг начин с Турция. Случилото се неизбежно ще доведе до засилване на ислямизацията на страната, защото голяма част от военните са кемалисти и привърженици на светската политика.
България е близо до „огъня“ и не бива да се пренебрегва факта, че онова което се случи с Турция, може да превърне страната ни косвена жертва.
А ако трябва да търсим причините за не успелия преврат, вероятно ще бъдат отчетени десетки пропуски. Недостатъчно разузнаване и планиране и липсата на оперативна сигурност и тайна е може би основната грешка. Премиер и президент бяха оставени да излъчват свободно съобщения и да координират своите последователи, което им даде време и възможност да противодействат.Липсваше бързо завземане и задържане на ключови обекти и съоръжения от важната инфраструктура, както и на бързо упражняване на контрол над новите медии. Не бяха обхванати всички медии и правителството имаше достъп до тях.Нежелание на военнослужещите да подтиснат противостоящата цивилна опозиция. Това са малка част от нещата, които не бяха „догледани“ , неправилно планирани или пък…..правилно изиграни, ако допуснем тезата, че превратът е бил планиран от единствения, който имаше полза от него.

В статията са използвани материали от: http://postvai.com

Comments

comments