Концерт с участието на ансамбъл „Пирин“ за българското председателство на ЕС изпълни операта в Скопие

31357819_10216427615102753_2304851881085632512_n

Фолклорен концерт, организиран от Министерството на външните работи на България, за българското председателство на ЕС,  събра на една сцена в Скопие благоевградския ансамбъл „Пирин“ и македонския „Танец“, за първи път от 15 години насам.

Вчера Македонската опера и балет бяха посетени от  над 500 гости, дошли  да се насладят на изпълнението на един от най-великите майстори на народни песни и танци на Балканите. Спектакълът бе открит от заместник-министъра на външните работи на България Георг Георгиев.

„Фолклорните ритми, песни и танци не познават граница, а у нас казваме, че който пее, не мисли зло. Когато протегна към вас приятелска ръка, аз ви каня на съвместния празник на мелодии и текстове, толкова близки и обичани от всички нас. „, каза Георг Георгиев в обръщение към публиката. Той изрази радостта си, да бъде в Скопие в един толкова важен момент и за Република България, която председателства за първи път на Съвета на ЕС, както и за Република Македония, към която наскоро бе отправена препоръка от Европейската комисия за започване на предприсъединителни преговори.

„България ще продължи да подкрепя своите съседи от Западните Балкани по пътя им към ЕС. Вярваме, че бъдещето ни е да бъдем заедно  и това е посланието, което искаме да изпратим със срещата в София на 17 май. „, отбеляза Георг Георгиев. Той добави, че пълното сътрудничество между страните в региона е важно, както за реализирането на европейската им перспектива, така и за стабилността и нашето общо благоденствие.

„Първата стъпка към такова сътрудничество е да открием и споделяме ценности, които не ни свързват. Убеден съм, че днешното събитие напълно се вписва в тази идея „, каза заместник-министър Георгиев при откриването на концерта.

В спектакъла, който продължи повече от два часа, „Пирин“ и „Танец“ представиха едни от най-популярните и любими народни песни и танци на българската и македонската публика. Ръководителят на ансамбъл „Пирин“ Данислав Кехейов, не скри вълнението на съвместното участие на двата състава. Той каза, че   се събрат на  една сцена за пъви път след 15 години и изрази надежда, че техните срещи в бъдеще ще бъдат по-приятни за аудиторията от двете страни на границата.

„Много се надявам в следващите 4 години,  да обиколим колкото се може повече български градове“, каза ръководителят на македонския ансамбъл „Танец“ Зоран Цорлев който планира на 21 май концерт в Пазарджик.

Двамата ръководители подчертаха, че се надяват, че спектакълът в Скопие ще поднови добрите практики на сътрудничество, които съставите са имали преди  години, а съвместните им изпълнения ще бъдат по-чести. Фолклорният концерт се финансира от Министерството на външните работи на Република България, в рамките на Комуникационния план за българското председателство на Съвета на ЕС и на Община Благоевград.

Инициативата има и благотворителна цел. Събраните средства ще бъдат дарени на Центъра за деца със синдром на Даун в Република Македония. Децата от Центъра взеха участие в събитието, като помогнаха на организаторите с разпространението на програми, подпомогнаха ръководството и участваха в големия съвместен танц, с който концертът приключи.

31351357_10216427613022701_2791256536515608576_n

 

Comments

comments