Каримански: Ако бъдем въвлечени в конфликта, отиваме към военновременен бюджет

 

Ако бъдем въвлечени в конфликта, отиваме към военновременен бюджет, който ще е съвсем различен. Това каза в студиото на „Здравей, България” председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

„България трябва да е адаптивна от гледна точка на възможностите и от гледна точка на това да има много ясни стратегически планове, които до изпълнява. Затова е необходимо парламентът да има проследимост на процесите”, допълни той.

Ще успеят ли санкциите срещу Русия да изтощят Путин

Според Каримански целта на Запада е да притисне Русия да избира дали „да спре кранчето” или да има финансови средства. „SWIFT системата, ако блокира няколко банки и те нямат възможност да се разплащат в Русия, предстои една верижна реакция на банки, които ще бъдат задръстени с искания за кеш”, уточни той.

Председателят на бюджетната комисия обясни, че въпросът е, че не е ясно колко са недекларираните резерви на Руската федерация. „630 млрд. са явните. Недекларираните има възможност да бъдат проследени през страните, които биха подпомогнали Русия”, допълни той.

Visa и MasterCard блокираха руски банки – какво следва?

Компаниите за обработка на картови плащания MasterCard и Visa блокираха достъпа на множество руски финансови институции до платежните им мрежи в резултат от санкциите, наложени на Русия зарази инвазията в Украйна.

„Това означава, че всички онези банки, включени в тези две системи, не могат да се разплащат. Разбира се, картови схеми, които са извън обсега на MasterCard и Visa, вероятно могат да функционират към момента”, обясни той.

 

 

Comments

comments