Жителите на Кресна обричат цяла Благоевградкска област, гласуваха против ВиК асоциацията

На провелото се тази вечер общо събрание на площада пред общината в Кресна хората гласуваха против присъединяването на Кресна към ВИК асоциацията. Според правилата гласуването беше напълно законно. Гласовете бяха 1699 против. В този случай трябваше да има 1365 гласа, за да бъде вота легитимен и условието беше изпълнено. Така на практика Кресна ще сложи край на Еврофинансирането по ВИК програмата в Благоевградска област, както и на част от проектите по „Региони в растеж“.
Програмата на ВИК асоциацията щеше да има за цел изцяло да подмени водопровода в отделните общини, да следи за качеството на питейната вода и най-важното за хората да следи за цената на водата. Така на практика кресненци ще трябва да извършват ВИК ремонтите си със собствени средства и водата ще продължава да им се увеличава. Колкото и силни да бяха доводите на общинарите преди време, че Кресна е на второ място по бедност сред общините в България, те не можаха да помислят в перспектива и да убедят населението, че това е за в бъдеще.
Така Кресна обрече не само себе си, а всички общини в областта и последствията ще бъдат за всички. Единствено Кресна се обяви против ВиК асоциацията, жителите на малката община, може би бяха не достатъчно добре информирани за същността и перспективата на асоциацията и отказаха да се присъединят.
За съжаление за кресненци се отдели повече време в убеждаване, че това е партийна идея и че има политически натиск, вместо да им се обясни, че така те самите след време ще трябва да платят за всички ремонти и нужди на ВиК мрежата.

Comments

comments