Георги Кандев: Зачестяват опитите за измами чрез фишинг имейли на клиенти на банкови институции

Зачестяват опитите за измами чрез фишинг имейли, изпратени на електронните пощи на клиенти на банкови институции, съобщи на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Благоевград ст. комисар Георги Кандев. От началото на годината към дирекцията са подадени пет сигнала за подобни измами, но е вероятно те да са повече, а пострадалите клиенти да изпитват срам и да не сигнализират, посочи ст. комисар Кандев.

Последният случай е от вчерашния ден, а нанесената щета е около пет хиляди лева, стана ясно на брифинга. Обикновено нанесената щета е наличността по банковата сметка, а с финансовите средства на пострадалите измамниците правят онлайн покупки. Ползват се онлайн търговци, които нямат представителство в България, което изключително затруднява проследяването, посочи Дейвид Кавръков – инспектор противодействие на икономическата престъпност към ОДМВР – Благоевград.

Фишинг имейлите представляват на външен вид обикновен имейл от банка, която обслужва дадения клиент, но те целят получателят да сподели своята лична финансова информация и детайли в банката, посочи директорът на ОДМВР – Благоевград. Обикновено имейлът има логото и всички атрибути на имейлите, които изпращат банките, но изпратеният от измамници имейл съдържа линк, който препраща към друго място, на което се търсят трите имена, номер на карта, код за сигурност, с което клиентът въвежда цялата информация и дава достъп до личната си сметка, каза още ст. комисар Георги Кандев.

Насоките към гражданите, когато видят подобни имейли, са да проверяват домейна на получения имейл. Банковите институции завършват на домейн „.bg”, докато повечето фишинг имейли са с домейн “.net”, “.com” или “.org”, посочи Кандев. Отделно банковите институции не изискват подобна информация от своите клиенти чрез имейл. При съмнения клиентите следва веднага да се свържат с банката или личния си банкер, посъветваха от полицията в Благоевград.

Comments

comments