Увеличават се българите собственици на луксозни имоти в Гърция

Все повече стават българи, които отправят запитвания за покупка на луксозни имоти в Гърция, а бюджетите им често надхвърлят 1 млн. евро. Тенденцията е от началото на тази година и се очаква да продължи, като се забелязва и цялостен ръст в търсенето на имоти в Гърция от български граждани.
Това коментира Никола Стоянов, който взе участие в имотния панел на икономическия форум „Шумът на парите“, съобщава „Флагман“.
Според известната агенция интересът към имотите в южната ни съседка прави впечатление още през 2007 година. През този период доста българи закупиха имоти в Гърция, а интересът не е спадал през нито една от годините дори и в кризата, нито като запитвания, нито като огледи, нито като сключени сделки, подчерта той.
През последните месеци имаше още една малка корекция на цените надолу и това привлече още по-голям интерес. „Северната част на Гърция се оформи като един регионален център за Балканите, не само за българи, които искат да купуват качествени имоти в перфектна природа и локация, а има и много клиенти от другите държави в региона, особено Сърбия, Македония и Румъния. Качествата на Гърция са безспорни, включително на интернационално ниво, имаме клиенти дори от Австралия, които купуват в Гърция“, допълни Стоянов.
В момента на този пазар има много изгодни оферти, особено в най-високия сегмент на цени над 1 млн. евро, който въобще не е засегнат от кризата.
Все повече наистина качествени имоти на високо европейско и световно ниво започнаха да се осъществяват в България и все повече ще има, смята Никола Стоянов.
„Новото строителство стагнираше заради кризата в последните 5-6 години, но междувременно строителните технологии доста напреднаха, включително архитектурните, довършителни работи, смарт системите, зелените домове и т. н. Нашите архитекти и специалисти, или поне една част от тях, са на добро ниво. Много от тях проектират и в чужбина, не само екстериорни архитектурни проекти, но интериорни дизайнери имат успехи на запад“, каза още той и допълни: „Инвеститорите нямаха кураж да започват проекти във високия сегмент в последните години, но сега вече се забелязват опити, макар и плахи и от малко на брой инвеститори“.

Comments

comments