Телефонните измами – Ставали ли сте жертва на тях и как да се предпазим? (Анкета)

Днес се разходихме сред горещините, но криейки се от тях под сянката на дърветата в Градската градина в гр. Благоевград, за да попитаме възрастните хора дали са наясно какво представляват телефонните измами, с които неизвестни лица масово ограбват пенсионери като им е искана голяма сума пари чрез лъжа и винаги с едно единствено средство – звънейки им по телефона.
Между анкетираните срещнахме и възрастна дама, която вече са се опитали да измамят, но за късмет – тя запазила самообладание и не се подала на измамата.
Схемата е до болка позната, както в принадлежащия случай. Една вечер неизвестен мъжки глас от другата страна на телефонната линия й се представил за неин близък, поръчал бяла техника. Първоначално тя го объркала. „Близкият“ човек заявил на жената, че незабавно трябва да предаде сумата от 2700 лв., която уж също толкова бързо щяла да й бъде възвърната. Друг мъж също се опитвали неуспешно да ограбят по телефона – и той пенсионер, и той веднага сигнализирал местното РПУ.
Между анкетираните срещнахме и жена с ромски произход, която дори не беше чувала за телефонните измами. Въпреки това повечето от запитаните са наясно с тях и са категорични, че при опит да ги завлекат с пари, веднага трябва да се обадят на тел. 112.
Напомняме нашите читатели да не предават никакви суми на неизвестни лица, независимо какво им съобщават – друга честа стратегия е да плашат с ранени родственици при автомобилна катастрофа. Не се подавайте на каквито и да е било новини, поднесени от непознати с цел да ви вземат парите, а първо се уверете, че не сте станали жертва на подла лъжа.

Телефонните измами – Ставали ли сте жертва на тях и как да се предпазим? (Анкета) ВИДЕО2

Телефонните измами – Ставали ли сте жертва на тях и как да се предпазим? (Анкета) ВИДЕО3

Телефонните измами – Ставали ли сте жертва на тях и как да се предпазим? (Анкета) ВИДЕО4

Телефонните измами – Ставали ли сте жертва на тях и как да се предпазим? (Анкета) ВИДЕО5

Comments

comments