С чудесни отзиви изпълнени с неприкрита емоция завърши представяне на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ в Симитли

С видеопрезентация, песен за Каймак-Чалан и химна на България започна представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ под авторството на Красимир Узунов в салона на читалище „Св. Климент Охридски “ в Симитли. Домакин на събитието бе кметът Апостол Апостолов. Сред официалните гости, уважили събитието бяха: Пламен Манушев, народен представител от 43-то Народно събрание и бивш командващ на Военноморските сили, депутатът от ГЕРБ Даниела Савеклиева, инж. Койчо Русев, председател на СОАТ и член на УС на АЕБТРИ, подполковник Иван Иванов, командир на военно формирование 26 400-Благоевград, Иво Антонов началник отдел в Министерство на отбраната, както и съпругата на автора на “Каймакъ-Чаланъ” и художничка на книгата Татяна Узунова.
Пред залата, която остана препълнена, откъс от книгата прочетоха ученички от 7-ми и 10-ти клас от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Симитли.
Ето какво каза за книгата кметът Апостолов. „Когато прочетох книгата на Красимир Узунов „Каймакъ-Чаланъ”, си дадох сметка какви герои са били нашите прадеди, участвали в Първата световна война. Когато моят приятел Красимир Узунов ми даде книгата, му казах, че трудно ще я прочета, но той ме увери, че не е така. В действителност, когато я зачетох, се оказа, че бе прав и успях да я прочета само за няколко дни”, сподели още общинският кмет, добавяйки, че след като прочел „Каймакъ-Чаланъ”, си дал сметка за това какъв героизъм са проявявали нашите бойци на бойното поле. „Замислих се и за това, какво чудо е нашата история, какво са правили нашите деди и прадеди, какви бойци сме имали по време на Първата световна война”, каза още кметът на Община Симитли. Апостол Апостолов благодари на всички присъстващи в залата и призова всеки един сам да прочете „Каймакъ-Чаланъ”, за да може да разбере думите му.
„Българският войник е описан по невероятен начин. И гладен, и жаден, с парче хляб, лук и сланина със стотина патрона и шинела си е бил готов да загине за Родината си“, подчерта адмиралът. Българският войник е бил готов да тръгне в атака и да жертва живота си в името на Отечеството. Това прибави към хвалебственото слово на кмета, адмирал Пламен Манушев, народен представител от 43-то НС, бивш командващ Военноморските сили. „Художественото описание на книгата е направено на базата на документи, релации, санитарни книги и сводки“, заяви адмиралът.
Даниела Савеклиева, народен представител и областен координатор от ПП ГЕРБ, също не скри емоцията си на презентацията на книгата. „Вълнението ми днес е особено голямо, защото съм си у дома. Благодаря на Апостол Апостолов, защото ни събра. Тази вечер всички ще се докоснете до един героичен подвиг. Всеки път, когато почна, не могат да ми стигнат думите”, каза Даниела Савеклиева. По думите ѝ, началото и краят на книгата са в като приказка, но между началото и края тя е жива. Авторът на книгата Красимир Узунов също взе думата и заяви категорично, че Каймак-Чалан е свързан със Симитли. „Каймакъ-Чаланъ“ трябва да провокира паметта. „Каймак-Чалан е събирателен образ и нарицателно име за подвига на обикновения човек, защото големите дела се правят от обикновения човек“, заяви Узунов и допълни, че „те отиват там, защото чувстват наистина, че са на прага на Отечеството“ и добави, че те са съзнавали, че вършат героизъм.
За книгата споделиха мнение и инж. Койчо Русев, подполковник Иван Иванов и Иво Антонов, които изказаха искреното си възхищение от случващото се и радостта си от препълнената зала в Симитли.
Военно формирование 26400 – Благоевград отправи поздравителен адрес към кмета на Община Симитли Апостол Апостолов. В поздравителния адрес, подписан от командира на военното формирование подполковник Иван Иванов. „Приемете моето голямо човешко благодаря за организацията и представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ” в Симитли. За мен като български войн и гражданин, всеки подвиг, който ни предоставя възможността да получим знание и хляб за душата е от изключително голямо значение. Труд като този за битката при Каймак-Чалан заслужава уважение и признателност. В книгата са описани много детайли и факти, в които са изтъкани човешки истории. Истината е, че идеите и казано отлитат, но само написаното като свидетелство остава. Поздравявам и всички, които носят гените на героите. Нека Бог да ни забрави, ако ние забравим героите си.”
С изпълнение на „Шуми Марица“ на гайда и разказ за това как загина подпоручик Илия Цирункаров завърши представянето на книгата в Симитли. Седмокласник прочете разказа на чеха Владимир Сис „Тъй загина подпоручик Цирункаров“, след което присъстващите в залата се насладиха на изпълнението на „Шуми Марица“ на гайда. Цялата зала стана на крака в памет на загиналите.

Comments

comments