Срещата на Слави Трифонов със студенти в Благоевград ще се проведе в зала „Скаптопара“

Шоуменът Слави Трифонов и екипът му ще посетят Благоевград, за да запознаят студентите с инициирания от тях референдум. Срещата ще се състои на 10 декември (четвъртък) от 18:30 часа в зала „Скаптопара“, вместо в читалище „Никола Вапцаров”, както бе обявено първоначално, заради големият интерес към събитието.
Това ще бъде втори дебат между Слави и студенти за тази година. Преди дни посети Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, където младите хора споделиха мненията относно точките за референдума и коментираха различни теми от политическия живот на страната.
Слави Трифонов, Тошко Йорданов, Евгени Димитров, Филип Станев и Иво Сиромахов се срещнаха със студенти и от Пловдив. 1100 младежи дойдоха да се срещнат с екипа на шоуто в спортната зала на Пловдивския университет.

Не се ли ядосвате, не ви ли е обидно, че живеете в такава държава, попита Слави Трифонов присъстващите. Той припомни абсурдния случай на записа с Мишо Бирата и постави риторично въпроса за бъдещия развой със записа с т. нар. „свраки“. Не ви ли е обидно, какво чакате, обърна се към академичната младеж водещият. „Трябва да се борите за това, което искате! В каква държава искате да живеете? На кой от вас му пука дали ще живее достойно? … Вие сте суверен, вие сте най-големият началник!“ – каза им още Слави.

Студентите имаха много питания към екипа на шоуто по отношение 6-те въпроса от подписката за Референдума. По въпроса за мажоритарния вот Слави бе категоричен, че ако сега изборът ни се свежда до хората, подредени от партиите в техните листи, то при мажоритарен вот всеки кандидат ще бъде принуден да популяризира сам себе си и качествата си. „Ще си дадете ли живота на човек, когото не познавате?“, провокира Слави. После по повод на казаното от студент, че липсва комуникация между парламента и обществото, Слави добави: „Смисълът на мажоритарния избор е като познаваш депутата, да можеш да искаш от него да направи неща, които са важни за голяма група хора.“

По отношение на въпросите в подписката, Слави каза: „Не мисля, че сме измислили идеалните въпроси, но гледаме световните практики. (…) Това е една от многото крачки, които трябва да извървим, за да направим държавата, каквато ни харесва.“
От 10 ноември пък тръгна събирането на подписи за иницииране на реферундума, което може да продължи максимум три месеца. За да бъде задължен парламентът да свика допитването, за него трябва да са се подписали най-малко 400 000 граждани. Народното събрание има право да редактира въпросите, но без да променя смисъла им.

Comments

comments