Рекорден брой имигранти през Средиземно море и стотици загинали от първата половина на 2015 г.

Върховният комисариат на ООН за бажанците съобщи, че рекорден брой имигранти – 137 хиляди, са дошли в Европа през Средиземно море за първата половина на 2015 г. Данните бележат увеличение от 83 процента в сравнение с регистрираните имигранти през първата половина на 2014 г.
Рекорден е и броят на загиналите по време на опасното пътуване от бреговете на Африка или на Близкия изток към Европа – 1867 човека за първите шест месеца на годината. Очаква се тези стойности да се увеличат с настъпването на лятото и затоплянето на времето.
Антониу Гутериш, комисаря на ООН за бежанците потвърждава, че повечето от тях не са подтиквани от икономически мотиви, а бягат от конфликти и граждански войни.
Една трета от бежанците пристигат на Европейския континент от Сирия. Другите две държави с най-голям процент бежанци са Афганистан и Еритрея – по 12 процента. Сред останалите страни – отправна точка на най-много бежанци, попадат Сомалия, Нигерия, Ирак и Судан.
Докладът на ООН призова европейските държави към солидарност с най-тежко засегнатите от кризата. В същото време ООН приветства решението на ЕС да разпредели 40 хиляди еритрейски и сирийски кандидатури за убежище, които за момента са отправени в Гърция и Италия. Докладът обаче подчерта нуждата от допълнителни крупни мерки.

Comments

comments