Скандал избухна в парламента заради метафора с пророка Мохамед

Скандал избухна в парламента заради споменаването на името на пророка Мохамед, който възпламени остри реакции и настроения съвсем неочаквано по време на дебатите по ратификацията на споразумението за създаване на команден център на НАТО у нас.
По повод противопоставянето на „Атака“ да се приема такава ратификация, Гроздан Караджов от Реформаторския блок обясни от трибуната, че хората на Волен Сидеров четат текста на споразумението „както Дяволът чете Евангелието и Мохамед би чел Библията“. Водещият заседанието, Иван Иванов веднага реагира и му спря микрофона.
Така или иначе изказването ядоса и обиди най-вече партията ДПС, която никога не е считала себе си за етническа партия и винаги е твърдяла, че защитава етническия мир в страната.
Хюсеин Хафъзов скочи срещу колегата си. „Искаме извинение. Мохамед е Светиня за 1.8 млн. българи, изповядващи исляма. Не може да го сравнявате със Сатаната.“ Той поиска и наказание за колегата си Караджов.
„Тук не е молитвен дом, колегата просто използва метафора“, защити Караджов Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.
„Това изказване беше грозна постъпка и всеки, който премълчава този факт се съгласява с подобно поведение“, включи се Мустафа Карадайъ. Той обясни, че парламентът трябва да реагира на подобно поведение независимо кой е депутатът. „Ако и аз имам такова отношение към религията на другите, направете ми забележка. Не мога да знам какво ще каже всеки от депутатите, но виждате, че направих забележка“, поясни Иван Иванов.
След това в кулоарите Йордан Караджов се защити като каза, че е използвал метафората не като религиозна провокация, а повече като ирония към „Атака“.
„Неволното споменаване на Мохамед се превърна във взривател на настроения, които те носят в тях. ДПС се превърнаха в религиозна партия с реакцията си“, коментира Караджов. Депутатът бе категоричен, че Народното събрание е светско място и не смята да го превръща в религиозен храм, а свободата на словото трябва да стои преди религията.
Караджов обяви, че няма да се извини, защото не е казал и дума, която да е накърнила нечия вяра. Отново повтори, че исказването му не носи религиозен характер. „Имам много приятели мохамедани, ходя на техните празници“, бяха неговите думи.

Comments

comments