Проекти за над 15 млн. лв. готови за реализация в община Симитли. Отварят и клон на Службата за Пожарна безопасност в града

Община Симитли има подготвени проекти, които ще  реализира тази година и са на стойност над 15 млн.лева., обяви на пресконференция днес, кметът Апостол Апостолов. Сред тях са важни инфраструктурни проекти, енергийна ефективност и облагородяване на градската среда.

Основен ремонт ще бъде направен на стария път, свързващ Симитли с Благоевград. Този участък се използва като обходен маршрут на главен път Е-79, особено през летните месеци, когато в района се образуват тапи и километрични задръствания.  Пътят в момента е в не добро състояние, компроментиран на много места, което създава неудобство за шофьорите. Финансирането, което е осигурено ще помогне за превръщането му в удобен, алтернативен маршрут.

2 млн.лева са предвидени за облагородяване на паркът в Крупник, който е един от най-големите в община Симитли и има стратегическо местоположение, подчерта Апостолов.

Сред проектите са и 13 улици в община Симитли, в които са включени и такива в селата, с което инфраструктурата ще бъде значително подобрена, каза още Апостолов.  Изграждане на екопътека до Кръста, с осветление и поставяне на беседки, както и туристическо-информационен център също са сред защитените от общинска администрация проекти, а мотивите са, че в община Симитли има редица забележителности, които имат нужда от рекламиране, за да привлекат туристи.

Пожарен участък, в който ще работят 17 души вече е в процес на отваряне на територията на град Симитли, като от общината са ангажирани да ремонтират сграда в бившите казарми в града, което ще бъде ползвано от пожарната служба.  Апостолов подчерта, че вече има много желаещи да работят там, но неговото основно настояване е, да се даде възможност на местни хора от Симитли, които искат да станат част от екипите, обслужващи клона на Пожарната в града.

Апостол Апостолов коментира, че община Симитли е финансово стабилна, а проектобюджетът и за тази година е в размер на 22 млн.лева.  Проектите, които предстои да получат финансиране предвиждат да се  усвоят допълнителни средства, с които бюджетът ще достигне  60 млн.лева.

На финалната права са и процедурите за издаване на разрешително за строеж на завода за бронирани автомобили, каза още Апостолов. Инвеститор е Антон Стефов, собственик на „International Armored Group” /IAG/ – водещ производител на бронирани коли, който е родом от Благоевград.

„Това за нас е инвестиция със стратегическо значение. Г-н Стефов ще направи три предприятия, поне още 7-8 бизнесмени са готови да заработят тук и да произвеждат част от продукцията за бизнеса на Антон Стефов. Ние кандидатстваме за средства по Плана за възстановяване и устойчивост, с които да направим чисто нов път, канализация и водопровод до новата индустриална зона“,  заяви по повод инвестицията Апостолов.

Кметът коментира и размера на данъците в общината, като подчерта, че те не са високи, каквито спекулации се появиха и уточни, че са направени проверки на подадени 1500 декларации за освобождаване от такса смет, които се оказали неверни и респективно, подателите им ще се наложи да започнат да си плащат данъците в пълен размер. Основен проблем, свързан със събираемостта на данъците в общината се оказал и факта, че има множество незаконни сгради, за които също не се плащат данъци, поне до момента. На практика се оказало, че 40% от живущите в общината не са си декларирали къщи, гаражи и  други имоти, по различни причини, сред които и пълна липса на строителни книжа.

“ Включително има и общински съветници, които имат незаконни къщи и постройки, пък си позволяват да ни учат на морал.“, каза Апостолов  и назова конкретно име –  това на Вера Качулска. Според градоначалника, къщата на Качулска е незаконна и съответно не се заплащат данъци. Именно  групата общински съветници, от която тя е част, коментира размера на  данъците в Симитли, определяйки ги като високи. Апостолов спомена и имоти, свързани с Павел Стоименов, за които също са назначени проверки за наличие на незаконни постройки.

Цялата пресконференция можете да видите тук:

Comments

comments