Присъда по обвинение в клевета за бившия кмет на село Бачево- Соня Кулинчева. Още две дела със сходни обвинения заведени срещу нея може и да и костват директорското място.

На 13 април 2016 година Софийски градски съд потвърди присъдата на бившия кмет на село Бачево и настоящ директор на Основно Училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в селото-Соня Кулинчева с малки изменения.
Още през април 2014 година в Районен съд град София стартира дело от наказателно частен характер срещу подсъдимата Соня Кулинчева, която тогава бе кмет на Бачево. Повода, който доведе до съдебните перипетии на госпожа Кулинчева се оказа предаването „Господари на ефира“ и излъчените пет части, озаглавени „Кметски препоръки“. В излъчените репортажи Кулинчева тогава си позволява да опише пред мнимите собственици на земеделска земя /репортер на предаването и подставено лице/ лицето Ангел Янудов като го характеризира, като мутра, лъжец, изнудвач и насилник, а целта – те да бъдат насочени към друг арендатор в лицето на Стефан Донев.Във въпросния запис Кулинчева уверява мнимите собственици на земя в селото, че Донев е много лоялен и точен в плащанията, затова тя самата работи с него и го препоръчва и на други, които искат да отдадат земята си под наем. Когато става подсъдима в делото за клевета, обаче тя отрича да е казала всичко това, твърди и че не тя е жената на записите.
На 23 септември 2014 година Районен съд-София,осъди за първи път Соня Кулинчева. Тя бе призната за виновна за престъпление по чл.148, ал.2,вр.с ал.1,т.1,т.2 и т.4 от НК, вр.чл.147,ал.1 от НК., с максимално предвидено от закона наказание, граждански иск от сумата от 5000 лева за претърпени неимуществени вреди изразяващи се в психическо напрежение и влошаване на здравословното състояние на лицето Ангел Янудов, който е търговски пълномощник на фирма ЕТ „Проминвест-Милчо Янудов-Верка Янудова“, която обработваше земеделска земя в Община Разлог. През април СГС потвърди присъдата, като я измени в чл.148, ал.1, т.1 и т.2, пр.2 и т.4,пр.1, вр. чл. 146, ал.1 от НК.
Законодателят обаче, е предвидил възможност за извършено престъпление, наказателната отговорност на лицата да бъде заменена с административно-наказателна. Това означава, че едно лице извършва престъпление, а му се налага наказание за извършено нарушение. Наказанието е глоба в размер от 1000 до 5000 лева.Това е една доста благоприятна възможност, един “законодателен бонус“ за извършителите на леки престъпления. Този бонус се нарича – освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба. Законодателят го е въвел поради възможността всеки неосъждан човек да извърши престъпление – транспортно произшествие, обида, клевета, лека телесна повреда, хулиганство и др. На такъв човек следва да бъде дадена възможност да се поправи чрез чл. 78а от НК. В случай, че този член се приложи, то лицето се третира, като неосъждано – то е лице с чисто съдебно минало. За да бъде реализиран този бонус обаче, е необходимо да са изпълнени законовите изисквания на чл. 78а от НК.Точно от този „бонус“ в случая се е възползвала и Соня Кулинчева, нещо което обаче няма как да се случи, ако тя бъде осъдена по някое от другите две дела, които са заведени срещу нея в момента.
prisuda i okonchatelno potvurjdenie(1)-page-018


Твърде интересни факти обаче се откриват, когато се разгледат мотивите на съда докато тече делото срещу настоящия директор на училището в село Бачево и бивш кмет.
В хода на делото на първа инстанция Соня Кулинчева се опитва да убеди съда, че заснетата жена със скритата камера от репортер на „Господари на ефира“ не е тя, както и да обвини продукцията в това, че излъчените записи са манипулирани. В хода на делото са поискани няколко експертизи на записите от съда, които обаче не дават резултата, който Кулинчева разчита да и помогне, оказва се ,че няма манипулация, както и че безспорно лицето заснето на тях е именно бившата кметица.
Призовани в съда по-късно, когато делото е на втора инстанция са и репортерът на предаването и подственото лице, заснели въпросната ситуация, както и репортажа. Показанията им потвърждават твърденията на обвинението, както и всички определения , които Кулинчева е направила за Янудов пред тях, преди да разкрият,че са част от екип разследващ сигнал за злоупотреби. И докато до един етап тя отрича въобще да е присъствала на въпросния запис, по време на заседанието задава въпроси към двамата свидетели, които предполагат присъствието и напълно разклащат версията и, че не е била в селото по това време.
От видео материалите излъчени от „Господари на ефира“ става ясна още един преиначен факт от бившата кметица, по време на записа със скрита камера тя твърди, че арендатора „дето е отвън и раздава рента“ изобщо не я е питал дали може да разположи житото си в центъра на селото, но от платежен документ с който Янудов е заплатил такса, за да го разположи там, става ясно, че и това не е вярно. Въпросният документ е с печата на село Бачево и подписът на Кулинчева.

Не липсват и опити от страна на Кулинчева, нейни свидетели да „убеждават“ съда в правотата и още на първа инстанция. Съмнение в автентичността на свидетелските показания създава факта, че те са нейни служители по това време,приближени, както и добре познати на обществото в община Разлог. Част от тях са Мария Кенанова- чистачка в кметството на с.Бачево, Елена Рашева-секретарка на кметство на с.Бачево, Васка Пенева – преподавател и дългогодишна приятелка на осъдената, Ваня Попова – земеделски производител от с.Бачево, Цветанка Ценова, земеделски производител, за която в община Разлог се говори, че е закупила стотици декари земеделска земя и се слави с „доста връзки“ в Държавен фонд земеделие.
Основен свидетел тогава е и бизнесменът Стефан Донев, който е арендатора, който Кулинчева „препоръчва“ пред скритата камера и който също придоби „популярност“ след излъчените репортажи. Именно Донев в тандем със Стоян Стоянов тогава станаха известни , като собствениците на Клуб-хотел „Мурите“. Именно по това време се разшумя и около вероятното им участие в схеми за източване на пари от ДФЗ с фирмата „БИО ФЕРМА МУРИТЕ“ ЕООД, както и с още 13 дъщерни фирми, които справки показваха, че са регистрирани на една и съща дата, на един и същ адрес в град Разлог, местноста Бетоловото, „Байова Борика“ №2, с капитал от 2 лева и една и съща характеристика. Донев е с нея и на заседанието на което свидетелстват журналистите, един от тях го разпознава по време на делото и разказва за опитите му да се осуети репортажа. Този опит идва в момента в който Донев разбира, че „собствениците“ на земя за отдаване с които се е срещнал, всъщност са екип разследващи журналисти, които застрашават да огласят случващото се в Бачево.
Утежняващ положението на бившата кметица е и фактът, че в момента срещу нея има още две съдебно заявени претенции.Първата е от 22 октомври 2015 година и е заведено от фирма ,,ПРОМИНВЕСТ – M.Янудов-B.Янудова“ и се отнася за невярно написани данни от Кулинчева по адрес на фирмата и то в официален документ. На последното заседание по делото, когато е поискана графологична експертиза за установяване на това дали тя е написала въпросния текст, под който е положен и подписа и, тя признава, че го е направила. Интересно е , че преди това заседание в няколко от предишните Кулинчева яростно е отричала този факт.
14

tujba za zavejdane na II delo-1-page-002

tujba za zavejdane na II delo-1-page-003
На 11 май тази години в съда е внесена и трета Искова молба от фирма ,,ПРОМИНВЕСТ – M.Янудов-B.Янудова“ срещу Соня Кулинчева в която тя отново е обвинена в опити за злепоставяне на фирмата чрез негативна агитация, определяла е ищеца като некоректен с което е уронила престижа и авторитета му.
Ако последните две претенции на фирма ,,ПРОМИНВЕСТ – M.Янудов-B.Янудова“ бъдат уважени от съда и последва осъдителна присъда, дори по една от тях, то Соня Кулинчева ще получи осъдителна присъда, като не би могла за втори път да се възползва от чл.78а , ал.1 от НК за освобождаване от наказателна отговорност, тъй като на този член може да се облегне само веднъж, а тя вече го е направила в делото приключило на 13 април 2016 год.
iskova molba za III delo-1-page-001

iskova molba za III delo-1-page-002

iskova molba za III delo-1-page-003
Имайки предвид развоя на първото дело и вероятността тя да бъде осъдена и по последващите дела , остава въпросът дали Соня Кулинчева ще остане на поста – директор на училището в село Бачево. Законът не забранява тя да продължи да заема длъжността, но от етична гледна точка, вероятно има известно разминаване с нормите. От Инспектората по образование в Благоевград вече са изискали от Кулинчева предоставяне на Решението на съда, за да се запознаят с него и да преценят последващите си действия. По всяка вероятност ще се състои проверка на образователните инспектори в училището в село Бачево, която дори да не установи нарушения, остава фактът, че Кулинчева, както и всички служители в образователната система са длъжни да спазват Етичен кодекс в който са установени правила и норми, които със сигурност отричат поведение, водещо до наказание от съд.
Пълномощника на фирма ,,ПРОМИНВЕСТ – M.Янудов-B.Янудова“ – Ангел Янудов вече е внесъл сигнал до Регионален инспекторат по образованието – Благоевград, както и до Министерство на образованието, в което ги уведомява надлежно за протеклите дела и изхода от едното, като отправя ясни и категорични питания, относно мерките, които ще бъдат взети от тях по отношение на директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Бачево – Соня Кулинчева.
kulincheva-page-001

kulincheva-page-002

kulincheva-page-003

Comments

comments