„Пир по време на чума“: Kметът на Петрич поиска увеличение на заплатата си, докато държавата търси пари за борба с COVID-19

Страната ни е почти във финансов колапс и ежедневно се коментира нуждата от пари, за справяне с кризата с коронавируса. Обсъждат се различни варианти за нов държавен дълг, орязват се бюджетите на различни държавни структури и предприятия.  Обикновените хора се включват в благотворителни кампании, за да подпомогнат болниците в страната.

В същото време, в един български град ситуацията изглежда различна, или поне управляващите въпросния град се държат сякаш не са част от всичко това, криза няма и кметът е входирал предложение до местния Общински съвет, с което е поискал увеличение на заплатата си.

Градът е Петрич, а кметът се казва Димитър Бръчков. На 25 март 2020 година, 12-тият ден от обявеното извънредно положение в страната, той е входирал предложение до ОбС-Петрич, с което поискал заплатата му да стане 3000 лв. Желаната от него сума е с 400 лв. по- ниска от тази на градоначалника на Столична община – Йорданка Фандъкова, 350 лв. по- ниска от кметската заплата на Здравко Димитров-кмет на гр. Пловдив и   1020 лв. по-висока от тази на Димитър Николов- кмета на 220 хилядната Бургаска община.

В предложението, освен заплатата на общинския кмет има предложения за увеличения и на кметовете на села в общината.

Нещо повече,  в същия период, в който е входирано въпросното предложение беше обявена и дарителска сметка за МБАЛ „Югозападна болница“ ООД .

Хората в Петрич са изпаднали в недоумение от действията на своя кмет, тъй като информацията за това предложение вече  обикаля южния град. “ Може пък кметът да иска увеличение, за да може да дари пари за болницата.“, коментират с не скрит сарказъм местните хора.

За сравнение и в интерес на обективността трябва да кажем, че в същото време в южната ни съседка Гърция, която също се бори с пандемията, кметът на столицата Атина Костас Бакоянис поиска, заплатата му да бъде намалена с 50 %, за да помогне за борбата с коронавируса.

 

Неуредиците продължават

Само преди няколко дни, писахме по сигнал на жители на Петрич, че Общинския кризисен щаб е проформа и не работи адекватно на създадената ситуация. Председател на този щаб е кметът Бръчков, който би трябвало да отговаря за действията на щаба, но се оказва, че по това време той е зает с по-важни неща.

Днес, когато стана ясно, че в болницата в Петрич има първи настанен пациент с положителна проба за коронавирус, хората очакваха брифинг на щаба и обръщение на кмета, който да ги запознае със ситуацията.

Това обаче не се случи,  в рамките на днешния ден Димитър Бръчков е публикувал съобщение за  одобрен ПУП за застрояване в землището на с. Рупите, за  обект от Първостепенно значение „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие  на археологиски парк „Античен град Хераклея Синтика“.   Не става ясно, кое е по-неотложно за петричкия кмет – ситуацията с коронавируса или въпросния ПУП, който не е можело да изчака, до преминаване на кризата, която тресе държавата.

Петричани критикуват и мечтаят за загрижен кмет

Хората в Петрич вече стават нетърпеливи към поведението на своя кмет и в социалната мрежа ври и кипи от критики по негов адрес.

Освен гражданите, местни политици също  публично задават въпроси към Димитър Бръчков.

Освен това, хората сравняват петричкия кмет Бръчков с кмета на съседната им община Сандански- Атанас Стоянов.

В социалните мрежи се появи снимка на Стоянов, който собственоръчно дезинфекцира по улиците на Сандански, „въоръжен“ с пръскачка. Петричани го дават за пример и таят надежди, че все някога и Петрич ще има кмет, който ще се грижи за града и хората в него, по същия начин, по който го прави Атанас Стоянов.

Comments

comments