Предизвестено: Временно назначените спечелиха конкурсите в община Благоевград. Обжалване заплашва и 5-те процедури


Назначените временно от кмета Румен Томов директори на дирекции в Община Благоевград, спечелиха обявените в края на миналата година конкурси.

Кметът Томов преди време коментира, че назначените са на временни трудови договори, за да работи нормално администрацията. Обяснението обаче, не успя, да успокои никой и предположенията за предрешен изход от конкурсите витаеше в публичното пространство, а с обявяването на резултатите, вероятно слуховете ще търпят градация,а съмненията вече са още по-осезаеми.

От сайта на община Благоевград, стана ясно, че официално Секретар на общината остава Мария Стойнева. Тя е класирана на първо място с най-висок резултат сред конкурентите си от 39,60 точки. Прави впечатление, че Стойнева е получила най-много точки на интервюто, което до голяма степен дава възможност за субективна оценка.
На второ място в конкурса е класиран Ивайло Велков с 33,20 точки. Именно той беше определян като изключително подготвен за поста , заради дългогодишен опит на такава длъжност. От 2012 година до момента е трупал опит, именно на длъжност „Административен Секретар“ на община Кочериново. Той е и член на Контролния съвет на Националната асоциация на Секретарите на Общини в Република България.

Тези факти определено му даваха сериозно предимство, пред всички кандидати, тъй като вече има натрупан опит в изпълнението на дейностите, които има един главен секретар и затова очакванията бе той с лекота да пребори конкурентите си.
Автобиографията на Велков е доста богата и по отношение допълнителни квалификации, участие в семинари и обучения, които са повишили административния му капацитет и умения.

Конкурсът ще бъде обжалван от Велков, това потвърди и самият той, пред наш репортер.

„Опорочена е цялата процедура, ще обжалвам нея, а не самото класиране.“, категоричен бе Ивайло Велков. Той обясни още, че има много пропуски в провеждането на конкурса, като един от най-смущаващите факти е, че трима души от комисията са пряко подчинени на Стойнева, която бе назначена преди конкурса, макар и временно за главен секретар.
„Членовете на комисията са длъжни, да попълнят декларация, че нямат отношения с кандидатите.“, обясни още той и допълни, че такива в декларации, в този случай биха били неверни, заради явната взаимовръзка на служебни взаимоотношения. 

Велков спомена, че има нарушение и още в обявлението на конкурсите, което вероятно ще влезе в жалбите, които подготвя, за да бъдат депозирани до Областния управител и до Министерски съвет.„Бих добавил, че това е обида към всички държавни служители.“, завърши Ивайло Велков.

Назначената от Румен Томов също като временен Директор на Дирекция „ Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки” Станислава Иванова също е класирана на първо място в проведения конкурс за длъжността. Тя е получила 39,60 точки, срещу 33,60 за конкурента и Стоян Христов.
В този случай точките, които формират окончателния резултат отново показват, че Иванова е получила по-висока оценка от Христов на проведеното интервю.

На поста си остават и назначените веднага след встъпване в длъжност от кмета Томов Директор на
Дирекция „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“ в община Благоевград”
Венелин Трошанов, Директор на Дирекция „ Финансова политика” Костадин Шумантов и Директор
на Дирекция „ Местни данъци и такси” Иво Николов.

Comments

comments