На прага на нови избори в Благоевград: Новите планове, конспиративни теории и търпението на гражданите

Както вече стана ясно, Благоевград е на прага на нови частични избори, само 6 месеца след проведения местен вот. От днес, започват новите планове и договорки, политически совалки и щурм на властта за местните политици, а за гражданите остава само надеждата, че градът, в който живеят все някога ще започне да се възстановява и ще си върне предишната слава и авторитет на областен център.

Как се стигна до тук?

Всичко, свързано с казуса „Томов“, започна на 10 декември 2019 година, когато бившият кмет на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов подаде сигнал до Общинска избирателна комисия – Благоевград. В жалбата си той посочи, че спечелилият местните избори миналата година инж. Румен Томов е нарушил нормата на чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Твърдението на д-р Камбитов бе, че Румен Томов не предприел действия за прекратяване на дейността и не е заличил свое ЕТ в законоустановения срок.

Последва заседание на ОИК-Благоевград на 20 декември, на което бе решено, мандата на Томов да не бъде прекратен. Именно това решение повлече след себе си много критики и доведе до последващите действия, които 5 месеца по-късно все пак доведоха до отстраняването му от поста кмет на Благоевград.  Още тогава, анализирахме поведението и решението на комисията, а няколко месеца след това, думите ни се потвърдиха.  Колкото до дебатите и поведението на членовете на ОИК–Благоевград, през последната година, ще посветим на тях отделен текст, с протоколи и цитати от изказванията им, които да покажат убежденията им. 

 

Две съдебни решения, едно на Административен съд и друго на ВАС, указаха на членовете на ОИК-Благоевград, какво трябва да направят, за да спазят закона.

Вчера в 18.00 часа, в зала № 5  се събраха всичките 13 членове на комисията. След час и половина дискусия бе приет дневния ред на заседанието, въпреки че дебатите как точно да протече то, бяха оспорвани.

Общинската избирателна комисия в Благоевград прекрати предсрочно пълномощията на кмета Румен Томов. Заседанието продължи повече от 3 часа.

Малко преди да се гласува отстраняването четиримата представители на БСП в ОИК поискаха 5-минутна почивка от която не се върнаха. Председателят на комисията Мартин Бусаров ги потърсил по телефоните, но се никой от тях не си вдигна телефона.

Заседанието на ОИК да продължи с останалите 9-има членове. Всички единодушно гласуваха за прекратяване пълномощията на кмета.

Какво следва по закон?

Според сроковете в Изборния кодекс изборите трябва да са в началото на юли, но това зависи и от ситуацията с коронавируса у нас .

В срок от седем дни Общинската избирателна комисия в Благоевград трябва да уведоми Централната избирателна комисия, че е прекратила предсрочно мандата на кмета. Според Изборния кодекс Централната избирателна комисия също има седем дни, за да предложи на президента Румен Радев да насрочи частични избори за кмет на Благоевград. От своя страна той има 14 дни, за да издаде указ за насрочване на избори, т.е. процедурата би трябвало да бъде извървяна най-късно до края на май. По изборните разпоредби частичните избори трябва да се проведат не по-късно от 40 дни от деня на издаването на указ за насрочването им, т.е. биха били най-късно в началото на юли.

Към момента страната е в извънредно положение заради коронавируса до 13 май т.г. Ако то бъде удължено, частичните избори би могло да бъдат отложени.

Какво реално очаква Благоевград?

Общинският съвет в Благоевград трябва да избере временно изпълняващ длъжността кмет на общината до провеждане на частични избори и встъпване в длъжност на новоизбрания. По закон изборът е измежду заместниците на кмета, които в момента са четирима – Любен Милев (обществен ред и сигурност), Василиса Павлова (култура), Евгени Терзиев (строителство) и Ясен Попвасилев (финанси).

Има един много важен въпрос, по отношение на един от заместник кметовете обаче, който трябва да бъде взет предвид, когато се предлага временно изпълняващ. Става дума за Любен Милев, който е зам.кмет по сигурността и който бе назначен съгласно новата структура на общината. Припомняме обаче, че все още не е легитимна, тъй като се разглежда от Административен съд-Благоевград, след сигнал на областния управител. 

Това на практика означава, че той не може да бъде предложен за временно изпълняващ длъжността кмет, защото в последствие може да се окаже, че е назначен неправомерно, заради оспорената в съда структура.

След като бъде избран в.р.и.д. кмет, започва подготовка за изборите, а именно тя ще бъде интересна и ще покаже на гражданите,  реалните мотиви за действията и думите на местните политици.

Потенциални кандидати

Първият сигурен кандидат е Румен Томов, който няколко пъти вече заяви, че ще се кандидатира отново, заради доверието на хората. В неговия случай, големият въпрос е  дали отново ще разчита за подкрепа на БСП. Въпреки заявката на централата на партията от тази сутрин, на местно ниво съществуват доста съмнения в това отношение.

Поведението на членовете на ОИК-Благоевград, които са представители на БСП и снощи напуснаха заседанието точно преди гласуването, засилиха тези съмнения още повече.

Появиха се и тези, че БСП ще издигне партиен кандидат, които все още не са потвърдени, но изненадата няма да е особено голяма, ако в един момент се окаже, че е вярно.

Вторите, които ще атакуват поста са ГЕРБ, които със сигурност ще се опитат, да си върнат позициите, след съкрушителната загуба през есента. Въпреки твърденията, че местната структура отново е разединена, се очаква членовете да проявят партийна дисциплина и да се консолидират около кандидатура, която има дава реални шансове.

Коментираните имена са на Росица Димитрова /ВиК-Благоевград/, Ивайло Златанов /РУО/, Илиян Георгиев /НОИ/, Андрей Новаков и Кирил Илиев.  Който и да бъде избран, да представи партията на изборите, ще трябва публично да се разграничи от Атанас Камбитов, коментират благоевградчани. Това мнение се налага, заради образа, който изгради предишния кмет и антивотът през ноември, който бе именно срещу него. От друга страна, това би било едно много трудно решение за ГЕРБ и предстои, да разберем каква стратегия ще изберат членовете й, за да се включат в битката.

Допуска се и хипотезата, ГЕРБ да заложи на независим кандидат, но това за момента е сферата на слуховете.

Участието на ГЕРБ този път ще е изключително важно, както и самото им представяне, защото това ще изясни веднъж завинаги дали ГЕРБ загуби Благоевград, или Атанас Камбитов загуби, миналата есен.  По-силна ли е партията без Камбитов, или липсата му ще  окаже негативен ефект? Това е тема, която вече няколко месеца се коментира, а отговорът ще дойде след предстоящите избори.

Очаквана би била и  третата кандидатура, а именно на председателя на ОбС-Благоевград Андон Тодоров. През есента, той бе трети и в класирането на изборите, което със сигурност му дава самочувствие и увереност, да се опита да се пребори за поста. Има хипотеза обаче, в която той може да реши, да играе на сигурно и да запази поста, който заема сега и да не участва, но тя е по-малко вероятната към този момент.

В пространството се коментират още няколко имена, които към момента нито потвърждават, нито отричат участието си, но са твърде вероятни с оглед политическата обстановка в града.

Едното е на адв. Илко Стоянов, който е областен координатор на новата партия на Слави Трифонов „Има такъв народ“. За неговата кандидатура под въпрос е само, дали регистрацията на партията ще е готова към момента, в който ще бъдат насрочени изборите за кмет. Ако това се случи, според сроковете заложени в Изборния кодекс, в началото на юли – вероятността е малка, но ако извънредното положение забави процеса и частични избори бъдат насрочени за есента, то е почти сигурно, че адв. Стоянов ще вземе участие.  Това вероятно ще бъде и единствената кандидатура на човек, който до момента не е участвал в подобен избор, но със солиден политически и административен опит.

Името на Радослав Тасков, бивш председател на ОбС-Благоевград и настоящ съветник, също се тиражира като потенциален кандидат. Той има дългогодишен политически опит и вече е участвал на подобни избори, което му дава известно предимство. От друга страна, твърде дълго името му се свързваше с това на Камбитов и е много вероятно, това да се окаже негатив по пътя му.

Не е ясно дали ВМРО ще има свой кандидат отново, както и „Демократична България“, защото те за момента запазват мълчание по темата. Кандидатурата на Росен Георгиев, който на последните избори бе подкрепен от НФСБ, също е твърде вероятен участник и в частичните избори, предвид активността му в месеците след местните избори през есента.

 

Конспиративните теории и надеждата

В Благоевград конспиративните теории, които се развиват са повече от фактите, с които се разполага. По време на предизборна кампания те вземат връх и понякога дори замъгляват действителността.

Това пречи и на хората да вземат адекватно решение, когато настъпи момента за избор. Те се съмняват, защото са чули всичко, което влия на най-големите им страхове.  Въпреки, че в основата е надеждата за светло бъдеще на града и самите тях, някои отново ще се колебаят, заради предположенията, които са им вменени с времето.

Една от основните опорки на конспирацията е, че Атанас Камбитов ще стои зад някой от кандидатите, с цел да саботира други и да има доверен човек в общината. Някой обясняват, че това ще е кандидатът на ГЕРБ, други са категорично на противоположно мнение и казват, че той ще помага на друг кандидат, за да пречи на ГЕРБ, за да докаже, че без него партията ще загуби още по-унизително.

От тази теория на конспирацията ще загубят най-много тези, чиито имена във времето са свързвани именно с това на бившия кмет.

Може би, единствения начин да се предпазят от това е, кандидатите, да се дистанцират публично и обосновано от бившия кмет, с ясното съзнание, че за някои от тях, това би означавало грозно и публично предателство.

Извън тези теории, за хората е важно само едно и то касае доброто на града и тяхното собствено бъдеще. Жителите на Благоевград са уморени от интриги и конспирации, те са много по-мнителни от преди и със сигурност вече има воля за отстояване на интересите им.

Затова е важно, всички, които са се запътили с амбиция към кметското място, да покажат чистота, откровеност и воля за промяна, защото иначе рискуват, да бъдат позорно унизени, от тези, на чиито гласове разчитат.

 

 

 

 

Comments

comments