В деня на българската просвета и култура, училищата изпращат млади, функционално неграмотни хора

3e30e4364a19d00ba15246e2bf4293f1


Утре отбелязваме деня на славянската писменост и култура…… няма град в България, който да не отбелязва празнично и тържествено днешния ден. Всички празнуваме, но колко от нас се замислят какво празнуват? Всички се радваме на тържествата, но много малко са тези , които ще се замислят имаме ли право да сме там…. в центъра на празника, при положение, че статистиките поставят нас българите на едно последните места по грамотност в Европа, ако не ние то децата ни са в пъти по-неграмотни от децата в други европейски държави. Така излиза, че празнуваме, преди да сме възпитали децата си и да сме ги направили грамотни.

Данните от изследванията показват, че над 40% от българските ученици не могат да извършат елементарен анализ на кратък текст, като обява. Също така младите българи са демонстрирали неспособност да определят основната тема в текст или да намерят определена информация в него.
Проведените тази година матури потвърждават, че при над 45% от зрелостниците липсва елементарно познание на граматичните правила.Нашите деца забравиха да мислят…..те се опитват да намерят начин да си купят отговорите за матурите, вместо да научат.

Равносметката днес за българското образование е 80 000 напълно неграмотни млади българи и 41% (или всеки втори тинейджър) функционално неграмотен, а всъщност процентът е по-висок, тъй като изследването обхваща само ученици над 15 години /средно 16 годни/, а над 30% от българските граждани са приключили с образованието преди тази възраст, т.е. функционално неграмотните в България са над 56%. Това ги прави неподготвени за пазара на труда.Изводът е, че 69% от безработните са неграмотни и без образование.
Да си неграмотен означава, че даденият индивид не отговаря на основните изисквания на обществото, в следствие на което, индивида не е пълноценен гражданин и позитиви от неговото развитие не биха могли да се очакват.Човек, който освен, че не може да чете и пише, изпитва затруднения в общуването и във възможността свободно да изразява себе си, се нарича напълно неграмотен.
Функционално неграмотният човек е този, който не може да извършва всички дейности, които грамотността изисква, непознаване на правовият ред в държавата, притежава неспособност да анализира кратък текст, както и невъзможност аргументирано да изразява своята теза.
От изложеното до тук става ясно, че всеки втори ученик е функционално неграмотен. Ниските резултати на българските ученици в международни изследвания показват, че българското училище е в състояние на пълен крах.Младите хора са все по-незаинтересовани да посещават учебните часове. Остарелите методи на преподаване и незадоволителното съдържание в учебниците прогонва учениците.Нивото на образование на българските ученици, спрямо това на техните връстници в други европейски държави е до три години по-назад.
Българчетата демонстрират най-слабите умения за четене с разбиране, спрямо техните връстници в Европа. В процентово съотношение функционално неграмотните в България, Естония и Финладия е следното: 41%, 13,6 и 8,1 в Финландия. Водим по неграмотност и нашата съседка Румъния, с която имаме равен старт в Европейския съюз.
Спрямо други наши съседки Сърбия и Гърция, българските ученици са с една година назад по отношение на образователната им подготовка.
Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), която проверява уменията по четене и математика и познанията по природни науки нарежда българските деветокласници на 46-о място от общо 65 държави.В проведено изследване за уменията на учениците от 6-ти клас под формата на два теста (четене с разбиране и математика), едва 15% от учениците са успели да се справят с поставената им задача.
Днес потребността и интересите на младото поколение са различни от това на техните връстници от преди 20 години. Светът се промени, геополитическата карта на Света се промени, всеки ден излизат нови научни открития, но нито един от тези феномени не намира място в учебниците на българските деца.
Учебното съдържание е остаряло и равносметката е такава, че по-полезно би било да гледаш новинарските емисии или да следиш новите научни достижения в интернет пространството, като в последствие от това ще се ползваш с много по-актуална и ясна информация, отколкото тази в учебниците.Над 30% от българите прекъсват своето образование преди да навършат 15 години. Висок е и процентът на децата от ромски произход, които не прекрачват училищният праг.
Темповете на неграмотността сред българското население расте неимоверно. Все по-малко деца и юноши посещават учебните заведения.
Интересът към училището е снижен до минимум. Българското училище се руши и като сграда и като авторитет и като институция. Учебното съдържание е остаряло, учители не съумяват да задържат повишен интереса на своите възпитаници.
Българското училище е в крах и най-потърпевши са учениците в него, защото дори и с диплома за средно образование, повече от половината излизат функционално неграмотни и не успяват да разчетат правилно дори статия във вестник.
Неграмотността е очевидна и ежедневна.
Вижте най-продаваните вестници – как и какво пишат. И не чакайте децата ви да са по-културни.
Вижте кои стават водещи по телевизията – полу-моделки от крайни софийски квартали, които се женят за подходящите хора и нямат капка познания или умения, които да стават за уважаване. И пак помислете – с какви ценности растат децата ви.
Вижте как говорят политиците, как интригантстват и колко склонни са да „слизат на езика на масите”. Забележете, че хората, които управляват държавата и по презумпция програмират бъдещето й, са неспособни да дефинират проблемите и дори собствените си стратегии. И как демонстрират нищожен културен капацитет.
Помислете си – вие често ли четете (б.ред. да се разбира книги, не смс-и) и какво обсъждате на маса с приятели – Биг Брадър и други телевизионни плашила, или ноктюрно-то на Шопен и философските убеждения на Левски и Раковски? И пак се чудете защо българчетата са неграмотни….
Огледайте се – да не би да забравихте случаите на училищна агресия: учители бият ученици, ученици бият учители, ученици премазват от бой други ученици…и си отговорете – колко образовани могат да са всички те?
Припомнете си – какво е отношението на обществото към авторитета на учителя и колко от кандидат-студентите искат да учат педагогика…..а не я записват, за да се прехвърлят на следващата година? И тогава кажете – странно ли е, че едва 4 % от българчетата имат отлични резултати според проучването.

Вие самите знаете ли кога се пише пълен и кратък член, кога се слага запетая пред „и”, защо има нещо ужасно погрешно в „напредвид”?…

Мисля, че неграмотността ни е като дреха – носим я отдавна, свикнали сме с нея и дори ни отива.
Само не знам защо се правим, че не я носим?!
Пошлостта ли ни е непозната, чалгаризацията ли е преодоляна или културното ниво на обществените личности е високо, че да очакваме децата ни да бъдат грамотни?

В крайна сметка, децата са продължение на живота, в който всички участваме. И докато приемаме, че тук в България е така: че корупцията, лошият език и омразата са нещо нормално, че успяват винаги необразованите с хубави цици или мошениците с потенциал да крадат и че всичко, свързано с учене и с усилия е скучно……. Дотогава, ще носим неграмотността като знаме на нацията пред света.

И в това няма нищо странно. Ако твърдите, че не го знаете – или сте с широко затворени очи, или сте лицемери (или не можете да четете).
На 24 май училищата не изпращат млади, образовани и интелигентни хора, на 24 май училищата изпращат млади функционално неграмотни хора.

Comments

comments